Amazon žaluje vysokého představitele, odešel ke konkurenci

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Amazon žaluje svého bývalého vysokého zaměstnance, který přešel ke konkurenci. Někdejší činovník největšího internetového obchodu na světě Arthur Valdez by měl nastoupit u konkurenčního Target na konci března. Podle svého bývalého zaměstnavatele může vynášet citlivá data.

Valdez působil v Amazonu na pozici viceprezidenta operací a měl dohled nad dodavatelským řetězcem a logistikou. Na podobnou pozici by měl nyní nastoupit ve společnosti Target.

V novém působišti jej už přivítalo oficiální tiskové oznámení, vydané minulý měsíc. „Arthurova zkušenost a vůdcovské schopnosti pro nás budou velikým přínosem,“ prohlašuje v něm John Mulligan, výkonný ředitel pro operace.

Žaloba chce zákaz na rok a půl

Amazon tvrdí, že Valdezova smlouva obsahovala klauzuli, že se nemůže podílet na konkurenčním boji. V žalobě uvádí, že Valdez byl obeznámen s plány firmy až do roku 2019, včetně jejich služby rychlého dodání do jedné hodiny či rozšíření působnosti společnosti na trh s pečivem.

Žaloba požaduje, aby bylo Valdezovi zamezeno přestoupit do Targetu minimálně po dobu následujících osmnácti měsíců a zároveň aby vrátil dokumenty, které si mohl ze svého bývalého působiště odnést.

Valdezův plat v Amazonu se pohyboval kolem jednoho milionu dolarů (asi 24 milionů korun) a případný zákaz po dobu jednoho a půl roku by mu tak podle žaloby neměl způsobit žádné existenční potíže.