Americký fotbal v Liberci omlazuje

Liberecký tým Highlanders připravuje nováčky i mladé. Do útoku ve vyšší soutěži vyrazí za rok.

Rychlý běh a probíjení se davem hřmotných chlapů, tvrdé srážky, ale i několik metrů dlouhé přihrávky a přesné kopy. To je americký fotbal. V Česku stále sport spíš okrajový, přesto i Liberec má svůj tým.
„Ideální počet hráčů na jedenáctkovou soutěž je kolem šedesáti, což splňují pouze Brno Alligators a Prague Panthers. Realita je bohužel taková, že standardní počet hráčů v týmu bývá mezi třiceti a čtyřiceti,“ říká trenér libereckých Highlanders Jan Veselý.
V Liberci se hraje verze 7on7, která není tak náročná na počet hráčů. „Hraje se sedm na sedm, vždy je sedm chlapů v útoku a sedm v obraně, takže nám stačí méně hráčů,“ vysvětluje Veselý. Letos po mnoha letech Liberec nenastupuje v jedenáctkové soutěži. „Je to proto, že máme nedostatek hráčů. Po dlouhé době došlo k výrazné obměně týmu, kde dlouholeté opory skončily, a zatím za ně hledáme vhodné náhradníky,“ ukazuje Veselý, kde klub tlačí bota. Z nevýhody se snaží udělat výhodu tím, že větší pozornost se dostává mládeži. „Letos se zaměřujeme na vznik juniorské části týmu. Dáváme prostor i flag footbalu, což je bezkontaktní forma fotbalu pro hráče do čtrnácti let,“ říká Veselý.
Hlavní problém je stejný jako u ostatních malých sportů. Chybějí peníze. Podle bývalého hráče Jakuba Gruse je vybavení drahé a složitě se shání. „V Česku jsou zatím jen dva obchody a vybavení pro juniora vyjde na čtyři tisíce, nejlevnější je sehnat výstroj po starších hráčích,“ vysvětluje. Vybavení se kupuje především přes internet. „České obchody mají velmi omezenou nabídku a cena je vysoká, i s poštovným a clem se vyplatí kupovat přes internetové obchody v Americe,“ dodává Grus. V zimě se američtí fotbalisté potkávají na turnajích v tělocvičně. „Již několik let se koná halové mistrovství ČR. Každý se chce ukázat,“ říká Veselý. Turnaj má svá specifická pravidla a žádný jiný se nekoná nikde na světě!
Do letošní sezony Highlanders vstupovali s malými očekáváními, o to víc jsou se svými výkony zatím spokojeni. „Nejde nám o počítání vítězství, a tak mě příjemně překvapil výsledek v Milovicích, kde jsme byli čtvrtí, a ve Znojmě, kde jsme vyhráli,“ raduje se Veselý. Cílem klubu je zapracovat nové hráče do týmu. „Příští rok se chceme vrátit do jedenáctkové soutěže,“ přeje si Veselý.