Analytici podcenili potenciál Facebooku

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu Zdroj: CC BY 2.0: Kristina Alexanderson

Akcie největší sociální sítě světa rostou rychleji, než analytici očekávali. Cena akcií Facebooku od začátku roku vzrostla o 32 procent a překročila již 72 dolarů za kus. Pro srovnání americký index S&P 500 za stejné období posílil jen o jedno a půl procenta a pražský index PX je na červené nule.

Takto raketový růst zaskočil analytiky, kteří vydávají doporučení k nákupu či prodeji cenného papíru a predikují budoucí cenu. Osmatřicet z devětačtyřiceti analytiků, jejichž doporučení mapuje agentura Bloomberg, radí akcie Facebooku nakupovat. Jedenadvacet z nich má cílovou cenu, tedy cenu očekávanou za dvanáct měsíců, nižší, než je ta současná tržní. To není dáno jejich nedůvěrou v akcii, ale tím, že její hodnota vzrostla rychleji, než analytici stačili zvyšovat cílovou cenu. Zároveň to ale ukazuje rychle vyčerpaný růstový potenciál, který měl být rozložen do celého roku.

Zmíněných 49 analytiků očekává průměrnou cenu 72,46 dolaru. Včera se akcie obchodovaly nad 72 dolary za kus, méně než jedno procenspolečnosti to nad průměrnou cílovou cenou. „Facebook již v minulosti dokázal překonat očekávání expertů,“ řekl Bloombergu Richard Greenfield, analytik BTIG, který v říjnu loňského roku doporučoval nakupovat akcie s cílovou cenou 68 dolarů za kus. „Jsme rádi, že se naše predikce vyplnila tak rychle.“

Pozoruhodných změn názoru se dopouští analytik švýcarské UBS Eric Sheridan. Tento týden zvýšil cílovou cenu na Facebook na 90 dolarů, v lednu očekával 72 dolarů. Ještě loni v dubnu věštil Facebooku pád na 26 dolarů.

Akcie Facebooku od vstupu na burzuAkcie Facebooku od vstupu na burzuAkcie Facebooku od vstupu na burzu | Yahoo Finance

Aktuální vysoká hodnota akcií odráží velké naděje investorů vložené do sociální sítě, které se nemusejí naplnit. Za poslední rok se cena akcií Facebooku zvýšila o 155 procent. Aktuální ukazatel P/E, tedy poměr ceny akcie k zisku na akcii, se drží nad hodnotou 122. Průměr celého indexu S&P 500 je přitom méně než 20. Z tohoto pohledu je tak Facebook přehnaně drahý.

Růst akcií nicméně odráží určitou stabilizaci firmy během necelých dvou let od nepříliš povedeného vstupu na burzu. Akcie Facebooku se v květnu 2012 upsaly za 38 dolarů za kus, během následujícího půlroku přišel padesátiprocentní pád pod dvacet dolarů za kus. Za posledních 18 měsíců se tedy na akciích Facebooku dalo vydělat 300 procent.