Angličtina na rovinu: CYA s BS

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Američané mají svátek Díkůvzdání, jímž si připomínají záchranu britských náboženských fanatiků – „Poutníků“ před vyhladověním indiány, jež měli později pozabíjet jako neznabohy. Čtyřicet let měli tito fanatici pod svou kontrolou Británii a jejich hlavním úspěchem během daného období byl zákaz všeho, co se točilo kolem zábavy.

Po čtyřiceti letech však Britové dospěli k tomu, že zábavu mají rádi, a vyhnali tyto křesťanské tálibánce pryč ze země.
Exulanti nejprve hledali útočiště v Nizozemsku, jenže i Holanďané měli rádi zábavu a odmítli je. A tak Poutníkům nezbylo než vyplout na lodi směr Amerika, kam si s sebou odváželi černobílé vidění světa a upjatý, pokrytecký postoj k tělesným funkcím. Jejich vliv přetrval až do dnešních dnů.

Jelikož jsme nedávno mluvili o iniciálových zkratkách, jako například OMG a ASAP, usoudil jsem, že bych měl okomentovat ještě dvě další, než téma opustíme. Jde o BS (kecy) a CYA (krýt si záda). Jsou příkladem toho, co bychom mohli nazvat očištěním zkratkou. A Poutníci by na nás byli pyšní.

BS je zkratkou pro „bullshit“ a CYA zastupuje „cover your ass“. (Češi si daleko častěji kryjí záda; my si kryjeme zadnice.) Jsem si jistý, že „bullshit“ a jeho použití je většině z vás povědomé; možná ale nejste zas tolik obeznámeni s nuancemi CYA. Tím se alespoň v americké angličtině označuje zejména přičinlivé zdokumentování všech vašich kroků, zpravidla prostřednictvím e-mailu tak, abyste mohli později doložit, že nenesete odpovědnost za pohromy, které mohou případně nastat. CYA tvoří většinu toho, co máte v pracovní schránce ve své příchozí poště.

Pochopitelně „shit“ a „ass“ jsou v angličtině slova vulgární, která normální člověk nepoužívá, aniž by ho něco pořádně nenamíchlo. Kopáči ano. Mafiáni ano. Lidé s ušlechtilejšími společenskými a profesními aspiracemi ne. A v tom právě tkví komické kouzlo zkratek BS a CYA. Třebaže S v BS znamená „shit“, kupodivu BS není nijak vulgární. Totéž platí pro A v „ass“ v CYA. CYA je čisté jako čerstvě napadaný sněhobílý prašan.

Používat zkratky BS zcela nevázaně jsem slyšel už i jednu fundamentalistickou babičku-křesťanku, která jinak jistojistě věřila, že Bůh by na ni ihned seslal smrt, kdyby ze rtů vypustila byť jen slůvko pochybných mravů. Vedl jsem smrtelně vážné debaty s americkými manažery, kde opakovaně padlo CYA, a nikdo ani okem nemrkl. Kdyby však kdokoli během hovoru použil slovo „toilet“, nastalo by nemilé ticho. Američané to slovo nemají rádi. A vy se divíte, proč žiju tady?

Ptejte se a diskutujte s autorem sloupku na crown@mf.cz