Animalfest pomůže zraněným zvířatům

Na hudební lahůdce si mohou pochutnat posluchači ve čtvrtek 2. února od 19 hodin v pardubickém ABC klubu. Na dalším ročníku Animalfestu zahrají například Čankišou, Prago union nebo Ýmo Mihai.

Vstupné je lidová stokoruna a návštěvníci přispějí na dobrou věc. „Celý výtěžek festivalu jde na záchranné stanice pro zraněná zvířata v Jaroměři a ve Vendolí u Svitav. Loni jsme vybrali osmdesát tisíc, což jsou pro tyto stanice existenční prostředky. Stát jim tolik nedá a bez podpory festivalu by prakticky nemohly fungovat,“ říká pořadatel tradičního Animalfestu Petr Martínek z pardubického Ekocentra, které celou akci zaštiťuje.

Obsazení kapel bude opět zajímavé. Například brněnská skupina Čankišou už působí na české scéně mnoho let, pokaždé ale dokáže něčím překvapit. „V minulosti často předváděli různé afghánské nebo pákistánské rytmy, teď se vrátili k údernějším rockovým melodiím a má to šťávu,“ láká Martínek.

Příznivce hiphopu zase potěší skupina Prago union. „Hiphop je v Česku docela ortodoxní, a tahle kapela patří ke špičce. Důležité je, že hrají naživo, že to nejsou žádné počítačové zvuky,“ podotýká Martínek, který je také bubeníkem pardubické kapely Vypsaná Fixa. Ta sice na Animelfestu letos nevystoupí, přesto její fanoušci nemusí být zklamaní. „S Fixou hrajeme na Animalfestu každý druhý rok. Ale letos vystoupíme s kapelou Ýmo Mihai, což jsem vlastně já a Márdí z Fixy, a společně s baskytaristou Markem Kuklou hrajeme naše staré písničky,“ vysvětluje Martínek.

V ABC klubu vystoupí také chrudimská skupina Fotolab a formace bubeníků z pardubické konzervatoře s názvem Mlask. Návštěvníci také mohou přispět zraněným zvířatům na burze se starými cédéčky. „Kdo má doma nějaké, které už neposlouchá, ať je donese. V takzvaném CD bazaru se pak za symbolickou cenu prodají. Posledně jsme tímhle získali asi šest tisíc, což pro záchranné stanice taky nejsou zanedbatelné peníze,“ dodává Martínek.

ANIMALFEST 2012

Kdy: čtvrtek 2. února v 19 hodin

Kde: ABC klub u plaveckého areálu

Kdo zahraje: Fotolab, Mlask, Čankišou, Prago Union, Ýmo Mihai

Vstupné: 100 Kč