Apple chystá novou streamovací službu, využije k tomu Beats

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6 Zdroj: ctk/AP

Apple se chce svézt na vlně popularity streamování hudby. Chystá službu postavenou na technologii Beats Music. Výsledek by měl být integrovaný do iTunes. Aplikace má být k dispozici na iOS, Apple TV a překvapivě i na Androidu.

Apple zaplatil loni na jaře celkem tři miliardy dolarů, aby mohl získat společnost Beats Electronics, která vyrábí sluchátka a provozuje internetovou hudební službu. Před několika dny technologická firma prozradila, co přesně s akvizicí za rekordní sumu plánuje. Chce se výrazněji prosadit ve světě streamování hudby.

Apple hodlá začlenit Beats Music začlenit do iTunes a spusti streamovací službu, která by konkurovala například Spotify. Databázi skladeb Apple už má, prozatím je ovšem nabízí ke koupi, ne k „pronájmu“. Právě streamování chce údajně Apple nabídnout za 7,99 dolaru měsíčně, což je nižší cena než u konkurence. Apple má novou službu představit letos v létě na konferenci Worldwide Developers Conference (WWDC).

V plánu je prý i vlastní televizní kanál. Technologická firma prý jedná s poskytovateli televizních pořadů, aby mohla vytvořit vlastní videoslužbu. Bližší informace zatím nejsou známé.

Apple musí dohánět, stahování klesá

Rostoucí popularita streamingových služeb, které nabízejí jednorázový poslech hudby bez jejího uložení, už delší dobu podkopává poptávku po stahování skladeb a hudebních alb. „Apple vytvořil odvětví digitálního stahování a zažil úžasnou jízdu. Nyní však toto odvětví směřuje ke streamingovým službám,“ uvedl manažer Daniel Weisman ze společnosti Roc Nation, která zastupuje hudební skupiny.

Společnost Beats vznikla v roce 2008 a loni spustila streamingovou hudební službu, která funguje na základě předplatného. V květnu 2014 měla podle Apple 250 tisíc předplatitelů. Apple to už se streamováním hudby zkoušel v listopadu 2013 se svým projektem iTunes Radio. Ten však nepřináší výsledky, jaké si firma představuje.

Jan Sedlák: Apple je poněkud nudný stroj na peníze