Apple představil nové systémy, software i počítače

Tim Cook, šéf Apple

Tim Cook, šéf Apple Zdroj: Profimedia.cz

Apple první den výroční konference vývojářů představil několik novinek. Konferenci odstartoval nový operační systémem pro počítače Mac, ale také nová řada počítačů Mac. Dále firma představila hudební službu iTunes Radio, nový vzhled operačního systému pro mobilní přístroje iOS a také novou televizní reklamu, ve které se objeví Karlův most.

Nová verze softwaru pro počítače OS X 10.9 nazvaná Mavericks dostane nové funkce a technologie pro delší životnost baterie a zkrácení doby pro nastartování počítače. Bude mít lepší podporu pro více obrazovek. Poprvé bude zahrnovat také čtečku iBooks pro všechny, kdo si budou chtít stažené knihy od Applu přečíst na obrazovce počítače. Firma rovněž oznámila, že již nebude dávat svému softwaru pro počítače Mac názvy podle velkých kočkovitých šelem. Nově budou jména vycházet z geografických názvů v domovské oblasti. Nový software se má objevit na podzim.

Další novinkou Applu byl vylepšený stolní počítač Mac Pro, který slouží hlavně grafikům a filmovým profesionálům. Nový Mac Pro bude prvním počítačem Mac za několik let, který se bude montovat ve Spojených státech a objevit se má koncem letošního roku. Generální ředitel Tim Cook pak dodal, že na celém světě je nyní zhruba 72 milionů počítačů Mac. To je dvojnásobek ve srovnání s počtem před pěti lety.

Hudební služba iTunes Radio bude součástí modernizovaného softwaru pro mobilní přístroje. Umožní uživatelům přizpůsobit nabídku podle žánru a osobního vkusu a bude hlavním konkurentem Pandora Media. Služba bude zdarma pro všechny přístroje Applu.

Operační systém pro chytré telefony a tablety iOS 7 získá nový vzhled, který vytvořil Jonny Ive. Vzhled využívá průsvitnost, má nové znaky a nové ikony. K dispozici má být na podzim.

Šéf Applu na konec svého vystoupení představil novou televizní reklamu společnosti, která se částečně odehrává i na pražském Karlově mostě. Mladý pár se v ní na zřejmě nejznámější pražské památce fotí iPhonem.

Konference trvá do pátku a přichází v době, která je pro společnost velmi důležitá. Apple nyní stojí na křižovatce a jeho akcie v poslední době výrazně klesají. Investoři se bojí, že firma už nebude schopna přicházet s tak zásadními novými produkty jako v dobách svého zesnulého zakladatele Steva Jobse, kdy její produkty vytvářely celé nové segmenty trhu.

Mavericks je podmořský skalní útvar, který způsobuje velké vlny v kalifornské zátoce Half Moon.