Arbitráž o miliardu má nové důkazy

Arbitráž proti Česku kvůli golfu v Cihelnách je v plném proudu. Investor, který se cítí okradený a žádá miliardu korun, je s vývojem kauzy spokojený.

Arbitráž proti České republice běží naplno. Německý podnikatel Peter Vöcklinghaus od státu žádá až miliardu korun za to, že nedokázal ochránit jeho investice do golfového hřiště v Cihelnách. Vöcklinghausovi právníci tvrdí, že jeho firmu poslala do zmanipulovaného konkurzu advokátní kancelář bývalého proděkana plzeňských práv Milana Kindla. Jeho tehdejší koncipient Ondřej David chtěl podle nich hřiště získat pro své známé, což se mu nakonec povedlo.
Advokáti Vöcklinghause Václav Hajšman a Karel Jelínek se ohradili proti Kindlovým výrokům, že německý podnikatel zneužil peníze z německé banky Sparkasse Essen. „Máme důkazy, že banka z Essenu souhlasila s financováním golfového hřiště v Cihelnách,“ řekl Jelínek. Všechny dokumenty právníci zveřejnili na webových stránkách www.donkind.cz, které parafrázují Kindlův oficiální web.
„Kindl prohlásil, že se jeho advokátní kancelář na zastupování společnosti, v níž byl náš klient společníkem, nepodílela. My však máme jako důkaz smlouvu o poskytnutí právní pomoci,“ řekl Jelínek. Oba Vöcklinghausovi právníci přesvědčovali české úřady o závažnosti celé situace od roku 2002, kdy podali první trestní oznámení. Se svými námitkami však neuspěli ani u vyšetřovatelů Útvaru pro odhalování korupce. Proto se obrátili na tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, která však krátce poté funkci opustila. Její nástupkyně Renáta Vesecká případ z důvodu časové vytíženosti odmítla prostudovat. „Osm let tento případ nikdo neřešil. Nezbylo nám nic jiného než arbitráž,“ uvedl Jelínek.
V současné době chybí arbitrážnímu senátu třetí rozhodce. Německou stranu bude zastupovat Hajšman, českou s největší pravděpodobností mezinárodní advokátní kancelář DLA Piper. Vöcklinghaus si zatím vývoj případu pochvaluje. „Jsem velice spokojený se spoluprací s doktorem Hajšmanem. Jsem velmi rád, že se o kauzu zajímají média a že se ostatní dozví, co lidé okolo Kindla dělají,“ řekl.