Areál v Budišově je v rozkladu

Přírodní koupaliště v Budišově nad Budišovkou má svou slávu dávno za sebou. Teď pomalu chátrá.

S nepořízenou se z Budišova nad Budišovkou vrátí turista, který si ve městě chce užít vodních radovánek. Místní koupaliště, jež před lety navštěvovaly desítky lidí, dnes k osvěžení neláká. Do neudržovaného areálu i v horkém letním dni málokdo zavítá.
„Koupaliště se skoro nevyužívá. Když jdu okolo, sem tam se někdo koupe, ale je to spíš výjimka,“ říká místní obyvatelka Marie Otáhalová.

Můstek bez schůdků

Není se čemu divit. Na travnaté stráni, určené pro slunění návštěvníků, roste asi dvaceticentimetrová tráva. Betonové panely, které mají lidem usnadnit přístup do vody, jsou vyviklané, popraskané a řada z nich už není na svém místě.
Kdo by si chtěl vylézt na skokanský můstek a skočit do vody, má smůlu. Můstku kvůli rzi chybí už několik schůdků a ani ty zbylé nevypadají příliš bezpečně.
Budovám v okolí koupaliště, které kdysi tvořily zázemí areálu, chybějí okna, mají zdemolované vnitřní vybavení a dílo zkázy dokončili sprejeři.

Do vody jen nohy

Ani voda neláká. Ačkoliv hygienici celé prázdniny na webu hlásí, že je vhodná ke koupání, její zelená barva i vodní trávy od koupání spolehlivě odradí. Ztichlou atmosféru dotváří šumění lesa, cvrčci a šplouchání vody pod hrází koupaliště.
Ke koupališti někdy zabloudí turisté. „V okolí je nádherná příroda. Škoda, že se tu nedá i vykoupat, po jízdě na kole by to bylo příjemné osvěžení,“ říká cykloturistka Eva Volná, která ke koupališti dojela na kole s dětmi. Ty si v nevábné vodě máchaly aspoň nohy.