Asfalt se zase rozžhaví. A Češi cítí šanci

Největším českým želízkem v ohni bude v mistrovství světa silničních motocyklů Karel Abraham. Novinkou je třída Moto3.

Testování silných strojů je v plném proudu, stejně jako ladění formy a motorů. Za tři týdny to vypukne. Začíná nová sezona mistrovství světa silničních motocyklů. A Česko by mělo být na světových okruzích vidět. Především díky Karlu Abrahamovi, který si už podruhé vyzkouší nejprestižnější seriál MotoGP.

Loni coby nováček zazářil. Celkem pětkrát dojel v nejlepší desítce, celkově si v seriálu nabitém hvězdami připsal čtrnácté místo. A mohlo být i líp. Jenže Abraham často závody kvůli pádům nedokončil. „Asi to bylo z přemíry snahy. Teď se musím snažit svoje výkony stabilizovat,“ plánuje brněnský rodák.

Do sezony 2012 vyrukuje s novou motorkou. Jeho Ducati už nebude mít obsah 800 ccm, ale rovnou tisícovku. „Na rovince je o patnáct až dvacet kilometrů za hodinu rychlejší. Ale ještě je pořád co zlepšovat, pořád hledáme optimální nastavení,“ podotýká dvaadvacetiletý jezdec, který si největší úspěch kariéry připsal v posledním závodě předminulé sezony. To dokázal vyhrát závod třídy Moto2 ve Valencii. Ten byl také jeho posledním před odchodem mezi naprostou elitu.

Loňské překvapení

To, že se jezdec týmu Cardion AB Motoracing zúčastní závodů nejsilnější kubatury, mnohé překvapilo. Dokonce i legendární Valentino Rossi se nechal slyšet, že Abraham na elitu ještě nemá. O to překvapivější byly výsledky mladého Brňana. „Udělal na mě velký dojem,“ prohlásil například celkový vítěz MotoGP Jorge Lorenzo.

Abraham celou zimu poctivě trénoval a testoval svůj nový stroj. Stejně jako v minulosti se ale nevyhnul zranění. V Jerezu si po pádu naštípl lopatku a nabral tak tréninkové manko. „Snad to ještě doženu. Až to za tři týdny vypukne, budu zase ve svém živlu,“ podotýká Abraham.

Úvodní závod sezony se jede 4. dubna v Kataru. A na startu bude i další český zástupce. V nově vzniklé kategorii Moto3, která letos nahradí bývalé stopětadvacítky, pojede Jakub Kornfeil. Bude hájit barvy týmu Ongetta, stejně jako v minulém ročníku. „Zvykl jsem si, tým funguje jako rodina,“ pochvaluje si závodník z jihomoravského Rohatce.

Kornfeil by rád vylepšil své postavení, loni skončil celkově dvanáctý. „Cílem byla desítka, ale nevyšlo to,“ říkal po závěrečném závodu sezony. Jeho dosavadním maximem je páté místo z roku 2010 z Brna. Loni byl dvakrát sedmý, opět zazářil ve Velké ceně České republiky a také v Malajsii.

Právě brněnská Velká cena bude pro všechny české fanoušky rychlých motocyklů opravdovým vrcholem sezony. Zatímco Kornfeil umí na Masarykově okruhu zajet jako nikde jinde, pro Abrahama jsou domácí závody zatím spíše černou můrou. Před pěti lety dojel čtrnáctý, ale už šestkrát závod nedokončil. „Každý rok si říkám, že už musím doma pořádně zabojovat,“ říká česká jednička mezi motocyklovými jezdci. Závody v Brně jsou na programu 26. srpna.

Pešek v supersportech

Úvodní závody už mají za sebou jezdci v seriálech superbiků a supersportů. A v obou má Česko své zástupce. Jakub Smrž už tradičně patří do širšího okruhu favoritů mezi superbiky a potvrdil to i v prvním letošním klání v Austrálii. Na stroji značky Ducati obsadil v první jízdě páté místo, ve druhé přidal jedenáctou příčku a celkově je sedmý. Na čele se usadil matador Max Biaggi, rekordman v počtu vítězství v brněnské velké ceně.

Mezi supersporty bojuje o body někdejší Abrahamův rival z třídy Moto2 Lukáš Pešek. Ten v prvním závodě v Austrálii dojel desátý, další Čech na startu Ondřej Ježek kvůli poruše motocyklu nedojel. I tyto dva seriály se představí českému publiku. V Brně se o mistrovské body pojede o prázdninách 22. července.

KALENDÁŘ MS

8. dubna: Velká cena Kataru (Losail)
29. dubna: Velká cena Španělska (Jerez)
6. května: Velká cena Portugalska (Estoril)
20. května: Velká cena Francie (Le Mans)
3. června: Velká cena Katalánska (Barcelona)
17. června: Velká cena Velké Británie (Silverstone)
30. června: Velká cena Nizozemska (Assen)
8. července: Velká cena Německa (Sachsenring)
15. července: Velká cena Itálie (Mugello)
29. července: Velká cena USA (Mazda Raceway)
19. srpna: Velká cena Indianapolis (Indianapolis City)
26. srpna: Velká cena České republiky (Brno)
16. září: Velká cena San Marina (Misano)
30. září: Velká cena Aragonska (Aragon)
14. října: Velká cena Japonska (Motegi)
21. října:Velká cena Malajsie (Sepang)
28. října: Velká cena Austrálie (Phillip Island)
11. listopadu: Velká cena Valencie (Valencie)