Atletika, sport do parku i lesa

Atletika bývá označována za královnu všech sportů. Na Berounsku se jí věnuje více než šedesát dětí mladších patnácti let.

Většina školou povinných atletů a atletek na Berounsku je v péči trenérů Tělovýchovné jednoty Lokomotiva Beroun. „Náš oddíl měl k prvnímu březnu sto šestadvacet členů, z toho bylo pětapadesát dětí do patnácti let věku,“ uvedl předseda oddílu Miroslav Vondra. Do „Lokotky“ se mohou hlásit děti osmileté a starší. „Náš Matěj chodí na atletiku už čtyři roky a baví ho hlavně delší tratě jako je patnáctistovka. Letos je držitelem putovního krajského poháru mládeže,“ řekl otec jedenáctiletého běžce Bořek Rudovský z Nižbora. Děti se začínají specializovat až po dvanáctém roce věku. „Jednotlivé disciplíny jim doporučujeme podle fyzických dispozic,“ vysvětlil Vondra. Nejmenší atleti běhají tratě dlouhé 60, 150, 800 a 1500 metrů a na trati 60 metrů překážek. Skáčou do výšky a do dálky, vrhají koulí a hází míčkem. „Děti starší třinácti let navíc běhají na třistametrové trati a na sto metrů překážek. Z dalších disciplín přibývá později disk, oštěp, kladivo a skok o tyči,“ vyjmenoval Vondra.
Atletika vychází z přirozených pohybových činností člověka. „Zajišťuje všestranný rozvoj fyzické zdatnosti, její výhodou je rovněž to, že může být provozována nejen v halách a tělocvičnách, ale i v přírodních podmínkách, jako je louka, les, či park,“ řekl Luděk Pelikán, primář dětského oddělení Nemocnice Hořovice. Děti od osmi do jedenácti let trénují jednou týdně, starší už dvakrát. Roční členské příspěvek vyjdou rodiče na 1100 korun, dětské tretry stojí zhruba 600 a dres 60 korun.