Aukční sezona vrcholí. V nabídce jsou milionová díla Filly, Kubišty či Toyen

Nejdražší položkou, kterou nabídne v aukci 17. května společnost 1. Art Consulting, je obraz Emila Filly z roku 1924 Zátiší s lahví chianti vyvolávaný za 5,5 milionu (na snímku ze 7. května).

Nejdražší položkou, kterou nabídne v aukci 17. května společnost 1. Art Consulting, je obraz Emila Filly z roku 1924 Zátiší s lahví chianti vyvolávaný za 5,5 milionu (na snímku ze 7. května). Zdroj: CTK

Koncem května vyvrcholí jarní aukční sezona, na druhou polovinu měsíce připravily aukce ty nejvýznamnější tuzemské aukční domy. V nabídce jsou milionová díla představitelů české moderny a avantgardy, tedy ta, která mají tuzemští sběratelé nejvíce v oblibě a nejvíce za ně také utrácejí. Připravuje se také několik dražeb historických mincí i bankovek.

Nejbližší aukce se koná v neděli v Topičově salonu a nejdražší položkou, kterou společnost 1. Art Consulting nabízí, je obraz Emila Filly z roku 1924 Zátiší s lahví chianti vyvolávaný za 5,5 milionu (na snímku). Ojediněle se vyskytující rané Fillovo dílo nabídne o týden později Galerie Kodl. V dražbě, která se bude konat 24. května na Žofíně, se bude obraz z roku 1912 s názvem Kytarista, reprezentující počátky světového analytického kubismu, vyvolávat za sedm milionů korun.

Naděje pořadatelé aukce vkládají do známé malby Bohumila Kubišty Žena s kočárkem uzavírající autorovy expresionistické záměry. Začne se vyvolávat na devíti milionech korun a mohla by se dostat mezi letos nejvýše vydražená díla. Kodl má v katalogu surrealistický obraz malířky Toyen Larva II za 4,5 miliony korun či surrealistickou kompozice od Františka Janouška, startující na 1,7 milionech korun. V nabídce jsou také díla Václava Špály, Josefa Čapka, Jiřího Karse či Jakuba Schikanedera.

Malbu Bohumila Kubišty Žena s kočárkem nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl. Obraz uzavírající autorovy expresionistické záměry se začne vyvolávat na devíti milionech korun.Malbu Bohumila Kubišty Žena s kočárkem nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl. Obraz uzavírající autorovy expresionistické záměry se začne vyvolávat na devíti milionech korun. | CTKMalbu Bohumila Kubišty Žena s kočárkem nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl. Obraz uzavírající autorovy expresionistické záměry se začne vyvolávat na devíti milionech korun.

Ve stejný den jako aukce Galerie Kodl tradičně spojená s dražbou Aukční síně Vltavín se na Žofíně v jiném sále koná i aukce společnosti Sýpka. Jako obvykle vedle malířských, grafických a kresebných děl nabídne také modernistický nábytek či několik unikátních kolekcí fotografií. Za 70 tisíc korun se bude vyvolávat série devíti fotografií Franze Fiedlera z roku 1921 s tématem dobově oblíbeného tance smrti zachycujících ženský akt s kostlivcem. V nabídce jsou i fotografie člena skupiny Ra Miloše Korečka a portrétní či skupinové snímky členů skupiny.

Surrealistický obraz malířky Toyen Larva II za 4,5 miliony korun nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl.Surrealistický obraz malířky Toyen Larva II za 4,5 miliony korun nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl. | CTKSurrealistický obraz malířky Toyen Larva II za 4,5 miliony korun nabídne v aukci 24. května Galerie Kodl.

Šest stovek děl v nabídce

V sobotu 23. května pořádá svou jarní aukci Dorotheum, které nabízí další z obrazů amerických Venuší Ladislava Sutnara tentokrát s vyvolávací cenou 750 tisíc korun. V nabídce je na šest stovek děl od starých mistrů po současné umění. Na poslední květnový týden plánují aukci Arthouse Hejtmánek, Galerie Art Praha, European Arts a Galerie Arcimboldo, která se specializuje na asijské umění.

Rekord českých aukcí drží obraz Františka Kupky Tvar modré, který se prodal za téměř 56 milionů korun bez aukční přirážky. Nejdráže prodaným dílem roku 2014 je obraz Emila Filly Hlava muže s dýmkou, za který kupec zaplatil 14 milionů korun; autorský Fillův rekord má obraz Malíř prodaný v roce 2013 za 17,5 milionu korun.

František Kupka: Cesta k Amorfě