Bauer stál v Davosu na "bedně"

Poprvé v sezoně vystoupil lyžař z Božího Daru na stupně vítězů ve Světovém poháru a už se chystá na Tour de Ski.

Třetím místem v posledním závodu Světového poháru ve švýcarském Davosu potvrdil výbornou formu Lukáš Bauer. Před blížící se Tour de Ski je to skvělá zpráva pro všechny jeho fanoušky.

Za stupni vítězů vyrazil Bauer ve Švýcarsku rozvážně. „Chtěl jsem si hlídat techniku a nebláznit. Pošetřit síly. Rozhodovaly poslední dvě kola ze čtyř. Zápasíte tady s tratí i nadmořskou výškou okolo 1500 metrů, síly rychle docházejí. Prokousával jsem se dopředu. Byl jsem okolo pátého místa, ale nejlepší dravci jeli až za mnou,“ uvedl Bauer na Twitteru.

Dobře připravené lyže

V jednotlivých okruzích zajel sedmnáctou, sedmou, čtvrtou a třetí pozici, v závěru udolal znaveného Švéda Hellnera.

První skončil Nor Northug, který se v distančním závodě v Davosu dostal poprvé na stupně vítězů. A jasně předčil obávaného Francouze Manificanta.

„Je to velmi milé překvapení, očekával jsem, že doběhnu okolo desátého místa. Třetí je výborné. Naplňuje mě to optimismem, vše jde plus minus podle plánu. Je vidět, že jsme dobře připraveni celé družstvo. Na mém výkonu se podepsaly také výborně připravené lyže, děkuji servisu,“ dodal Bauer.
České ženy Janečková a Nývltová v distanční premiéře sezony na body nedosáhly, skvěle se však dařilo Bauerovým kolegům v mužském týmu. Martin Jakš dojel jen 1,6 vteřiny za elitní desítkou. A Jiří Magál dokázal i potřetí bodovat těsně za dvacátým místem.

„Obrovská spokojenost,“ mohl prohlásit trenér Miroslav Petrásek na webu czechski. com. „Je to tady strašně těžká trať a kdo na ní zajede, dokazuje, že na to má. Lukáš je opět vynikající a ukazuje se, že když jsem před sezonou mluvil o Martinovi Jakšovi v první desítce, nebylo to do větru,“ liboval si kouč.

Ladí formu na Tour

Pořadatelé původně oznámili zkrácení tratí, den před startem se díky zlepšeným podmínkám vrátili k původním dlouhým distancím, patnácti kilometrům pro ženy a třiceti pro muže.

„Jsem spokojený, nečekal jsem to. Měl jsem tady problémy s krkem a doktor mě z toho dostal. Byla to taky moje první individuální třicítka, tím to bylo složitější,“ vyprávěl Martin Jakš. „Ale od startu jsem se cítil dobře. Sjeli jsme se ve druhém kole s Poltaraninem a ještě druhým Kazachem, ve třetím i s Jirkou Magálem. Pomohli jsme si. A desítka? Ne že bych si ji šetřil, ale doufám, že padne na Tour de Ski,“ věří Jakš.

Světový pohár ve slovinské Rogle se Bauer rozhodl vynechat, místo něj zahájí závěrečnou vysokohorskou přípravu na Tour de Ski. „To je můj vrchol, tam chci, aby forma vygradovala,“ připomenul reprezentant.

Zbytek týmu bez nemocného Horyny, který bere antibiotika, se vrací na trénink do italské Santa Catariny. „Letos jsme nelyžovali v lepších podmínkách než tady, výborně jsme se tu připravili,“ uvedl trenér Petrásek.