Betlémské světlo 2009

Jako každý rok přivezou skauti i letos do Česka vánoční plamínek Betlémského světla. Lidé si jej mohou převzít od soboty 19. prosince, kdy ho budou skauti rozvážet do všech koutů ČR.

V Klatovech si ho budou moci lidé vyzvednout na Náměstí Míru v sobotu 19. prosince ve 4 odpoledne. V pátek 18. prosince v 15:00 v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha plamen převezmou od skautů J. E. kardinál Miloslav Vlk, manželka prezidenta Livia Klausová, druhý místopředseda Ekumenické rady církví Dušan Hejbal, výkonný ředitel Českého rozhlasu Josef Havel a starosta skautů Josef Výprachtický. Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru a přátelství.

Vlakem ho rozvážejí po republice, aby se dostal do co nejvíce domácností. Plamen k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předají 12. prosince skautským delegacím z celé Evropy. V Klatovech si můžete Betlémské světlo vyzvednout na Náměstí Míru právě v sobotu 19.12. od 16:00 do 17.00. V rámci doprovodného programu se můžete seznámit se skauty z Klatov, zakoupit skautský vánoční betlém a odnést si domů trochu vánoční pohody. Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednou, stejně jako různé doprovodné akce a bližší informace budou průběžně zveřejňovány na www.betlemskesvetlo.cz. „Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě tento symbol můžeme o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce pro skauty jejich starosta Josef Výprachtický.

Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazí již podvacáté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté třetí výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.