Bill Gates prorokuje: uživatelé iPadů začnou přecházet k PC tabletům

Uživatelé iPadů a tabletů s platformou Android budou brzy frustrovaní omezeními, která tyto přístroje mají. Myslí si to zakladatel Microsoftu Bill Gates, který to řekl v rozhovoru pro televizi CNBC. Gates proto věří, že se postupně budou spotřebitelé přesouvat i PC tabletům, které reprezentuje například Surface právě od Microsoftu.

„Nemohou psát na klávesnici, nemohou vytvářet dokumenty, protože nemají k dispozici Office,“ popisuje Gates nedostatky, s kterými se podle něj potýkají uživatelé iPadů a tabletů s Androidem. Proto si myslí, že přichází čas hybridů spojujících vlastnosti PC a tabletu. Tímto směrem jde i přístroj Microsoftu Surface.

Bill Gates podle listu The Guardian před třemi lety prohlásil, že na iPadu nevidí nic, o čem by si řekl „Ó, kéž by něco takového udělal Microsoft.“ Tablety ale navzdory Gatesově odměřenosti zažívají boom, iPadů se od dubna 2010 podle dat IDC prodalo 141 milionů a tabletů celkově 253 milionů. Microsoft se teď snaží na trh vklínit se svým pojetím PC tabletu, přístrojů Surface se ale zatím prodalo méně než 2 miliony.

Gates věří, že prodeje Surface nastartuje spojení s novým operačním systémem Windows 8, který je prvním operačním systémem Microsoftu určeným primárně pro dotykové ovládání.

Podle Gatese Windows 8 smazávají rozdělení výpočetní techniky na PC a tablety. „Jsou revoluční v tom, že si využívají výhod jak tabletů, tak stolních počítačů a umějí obsloužit obě zařízení. Surface se snadně přenáší stejně jako ostatní tablety, zároveň má výbavu podobnou PC – má mimo jiné klávesnici a Microsoft Office,“ uvedl Gates, když měl analyzovat dění na brzdícím počítačovém trhu. „Bude stále těžší rozlišit, co je počítač a co tablet,“ dodal Gates.

Zatím si ale Surface příliš velkou oblibu u zákazníků nezískal. V letošním prvním čtvrtletí měl na trhu tabletů podíl 1,9 procenta – prodalo se asi 900 tisíc kusů přístroje. Pro srovnání Apple prodal za stejnou dobu 19,5 milionu svých iPadů a tabletů firmy Samsung se prodalo 8,8 milionu.