Bojový prapor ozdobí kasárna

Poslední vojenská posádka v Plzeňském kraji, 142. prapor oprav v dragounských kasárnách v Klatovech, dostane bojový prapor.

Vojáci jej převezmou den po státním svátku, 29. října, na klatovském náměstí Míru. „Propůjčení bojového praporu je signálem k dalšímu fungování kasáren v Klatovech,“ říká starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Historie 142. praporu oprav v dragounských kasárnách se datuje do roku 1950. Vybavení zdejších dílen umožňuje střední i generální opravy techniky z výzbroje Armády České republiky. V areálu je také uloženo velké množství nedotknutelných armádních zásob. Díky působení praporu našlo v Klatovech práci čtyři sta lidí. O udělení bojového praporu usilovala klatovská posádka několik let. Letos prezident republiky jeho propůjčení podepsal. A jako nejvyšší velitel ozbrojených složek může prapor předat.

„Václav Klaus ale pravděpodobně do Klatov nepřijede a vyšle někoho ze svých zástupců,“ upřesnil starosta. K převzetí praporu, na kterém nebude chybět znak města Klatov a ponese čestný název Klatovští dragouni, se vojáci sejdou 29. října od deseti hodin na náměstí.