Boleslavské silnice: na co si dát pozor

Křižovatka poblíž Hypernovy a kruhové objezdy v Kosmonosech patří k nejnebezpečnějším úsekům v Česku.

Na třech křižovatkách v Mladé Boleslavi a okolí musejí být řidiči obzvlášť opatrní. Pravděpodobnost nehody je tam vysoká. „Nejnebezpečnější je křižovatka na východním okraji města u obchodního centra Olympia, kde se ve směru z Prahy do Liberce sjíždí z rychlostní komunikace R10. Loni tam došlo ke dvaceti nehodám. Jedna byla smrtelná,“ říká Zdeněk Mečíř z Ředitelství silnic a dálnic. Přestože odborníci z jeho úřadu viní z vysokého počtu kolizí hlavně nepozorné motoristy, místo může být nebezpečné i kvůli příliš krátkému sjezdu. Úsek pro týdeník Sedmička okomentoval řidič boleslavských hasičů Václav Horák.
Motoristé podle něj musejí počítat s tím, že se v místě tvoří kolony. „U Hypernovy je světelná křižovatka, sjezd se ucpe a auta stojí až k rychlostní komunikaci. Sjezd je navíc za horizontem a kolona není vidět. Kdo jede stovkou, nemůže to ubrzdit,“ míní Horák. Dopravní značku „Místo častých dopravních nehod“ by nahradil značkou „Kolona“.
Nepomohlo ani snížení rychlosti ze 130 na 110 kilometrů v hodině.
Stejné opatření platí také v Bezděčíně ve směru z Liberce do Prahy. Jenže ani tam to moc nezabírá. V čem je křižovatka riziková? „Je tam dlouhý připojovací pruh, který slouží zároveň jako sjezd i nájezd,“ tvrdí Horák. Šoféři, kteří najíždějí na dálnici, pokládají připojovací pruh za svůj a v plné rychlosti nabourají zezadu do auta, které odbočuje z dálnice na sjezd a brzdí.

Složité kruhové objezdy

Problémy mají řidiči také na kruhových křižovatkách. Nejvíce zabrat jim dávají tři za sebou v Kosmonosech. V českém žebříčku Top 20 nejnebezpečnějších míst si drží nelichotivou osmnáctou příčku. „Šoféři neumějí odhadnout, kdy tam mohou vjet. Pokud má objezd dva pruhy, neuvědomí si, že kdo jede v pravém, má přednost,“ říká Zdeněk Mečíř. Profesionální řidič hasičů souhlasí. „Projet kruhovou křižovatkou je pro některé lidi těžké,” míní Horák.

Kde si také dát na silnici pozor V Mladé Boleslavi na křížení Laurinovy ulice a třídy V. Klementa. Řidiči se řadí do dvou pruhů, i když je tam jeden.
Na křižovatce u Bakova nad Jizerou bylo už několik smrtelných nehod. Řidiči tam zapomínají na stopku.