Bratislavský trh administrativních prostor klesá

Za první tři kvartály 2011 bylo na bratislavský trh administrativních prostor dodáno přibližně 58 000 čtverečních metrů kanceláří v nových projektech, ve výstavbě se nachází dalších 61 000 metrů čtverečních. Nový development je však podvázán poptávkou: zatímco v roce 2010 byly podepsány pronájmy na 150 000 metrů čtverečních, za první tři čtvrtletí 2011 to bylo necelých 65 000 metrů čtverečních, a to s významným podílem renegociací. Míra neobsazenosti kanceláří v posledních pěti letech osciluje v rozmezí 7 - 12 procent, nyní se pohybuje kolem 10,8 %. V centru Bratislavy se nájemci v nových projektech platí mezi 14 až 17 eur/m2/měsíc.

Nové nájemce v současnosti získal kancelářský objekt Europeum, který je součástí portfolia investičního fondu SEB Investment GmbH. Jde o Slovensko-německou obchodní a průmyslovou komoru, jež obsadí asi 350 metrů čtverečních či auditorskou společnost Mazars, která v budově už expanduje. “Za úspěch považujeme i prodloužení nájemní smlouvy ČSOB na 800 čtverečních metrů kanceláří. Také díky této renegociaci a dlouhodobým nájemcům, kterými jsou mimo jiné Logica nebo HSBC, se obsazenost Europea, které se nachází v centru Bratislavy, výrazně zvýšila,“ uvedla Judita Middleton, vedoucí pronájmů kanceláří v mezinárodní poradenské společnosti DTZ, jež se stará o celé portfolio SEB v České a Slovenské republice. Mezi hlavní lákadla přitom patří výhodné finanční podmínky, nižší servisní poplatky, snižování velikosti pronajímaných kanceláří i pro menší nájemce, ale také možnost expanze v rámci podlaží, příspěvky na zařízení a podpora byznysu nájemců.
Celková pronajímatelná kapacita bratislavského Europea je 10 400 metrů čtverečních v šesti nadzemních podlažích, včetně parteru s maloobchodními jednotkami. Budova kategorie A byla dokončena v roce 2003 developerskou společností Immoconsult a Mayfield. Objekt těží především ze své polohy naproti Prezidentskému paláci a z rychlého spojení na mezinárodní letiště ve slovenské metropoli a dálniční síť. Do výběrového nemovitostního portfolia společnosti SEB v ČR a SR patří kromě Europea i další prvotřídní kancelářské budovy v Praze a Bratislavě: Anděl Park na Praze 5 či bratislavský objekt pronajatý jednomu nájemci Dell. Celková plocha činí téměř 56 000 metrů čtverečních.
„Náš úkol v rámci portfolia SEB je jasný: vytvořit a udržet příjemné pracovní podmínky pro stávající renomované nájemce, a to díky vysoké kvalitě poskytovaných služeb a prostředí. Chceme dále zaujmout potenciální nájemce a tak zaručit stabilní příjem vlastníkovi. V neposlední řadě je zadáním prověřovat každou korunu respektive euro, které jsou vynakládány na chod nemovitosti,“ shrnuje Lenka Vodrážková, vedoucí oddělení Property Managementu v DTZ.
Podle Petra Šulce, Country Head of DTZ Czech Republic, znamená property management kompletní péči o budovu i nájemce, péči o smluvní dodavatele z oblasti facility managementu, úklidu či ostrahy. Property manažeři mívají často na starosti rovněž komunikaci s potenciálními novými nájemci. „Platí, že property manažer je sofistikovanou spojkou mezi vlastníkem, dodavateli a nájemci či návštěvníky v případě obchodních center,“ doplňuje Petr Šulc. Pražská kancelář DTZ spravuje přes 465 000 metrů čtverečních v kancelářských, maloobchodních i logistických nemovitostech v České s Slovenské republice, které vlastní silní investoři jako Europolis (CA IMMO), ING Finance, Aerium, Ballymore, AXA, Valad.
V letošním roce získal tým DTZ v oblasti nemovitostí a jejich správy prestižní ocenění Property manager roku pro střední a východní Evropu. Nadregionální tým tak obhájil své prvenství z loňského ročníku soutěže, již šestým rokem vyhlašuje renomovaný odborný portál Europaproperty.com. Odborná porota byla složena ze specialistů z různých oborů z oblasti realit, včetně investorů i samotných nájemců.