Britský pár měl hluboko do kapsy, po výhře si může koupit airbus

Výherci Euromilionů Adrian a Gillian Bayfordovi

Výherci Euromilionů Adrian a Gillian Bayfordovi Zdroj: Profimedia.cz

Adrian a Gillian Bayfordovi se ještě minulý týden potýkali s problémem, jak s penězi vyjdou do konce měsíce. O pár dní později se ale na tento pár z anglického Suffolku usmálo štěstí a dvojice v loterii Euro Millions vyhrála 190 milionů eur (4,6 miliardy korun). To je pro představu suma, za níž lze koupit třeba letoun Airbus A350-800.

Adrian (41), který dosud pracoval v obchodě s hudbou, a jeho manželka Gillian (40) působící jako zdravotnice v nemocnici byli jako šťastní výherci představeni na dnešní tiskové konferenci.

Airbus A350-800Airbus A350-800 | Profimedia.czKdyby byli Bayfordovi patřičně výstřední (nebo výjimečnými fanoušky letectví, respektive firmy Airbus) mohli by si za výhru pořídit tento moderní dopravní letoun

Výhra 190 milionů eur je v Británii vůbec nejvyšší ve společné evropské měně. Po přepočtu na libry, kterými se v ostrovní zemi platí, by jí trumfl jen skotský pár Colin a Chris Weirovi. Ti před rokem vyhráli 161 milionů liber, zatímco Bayfordovi by po přepočtu měli „jen“ 148,6 milionu eur, uvedla agentura AFP.

„Koupili jsme si los, protože jsme potřebovali peníze,“ přiznala Gillian Bayfordová. S krizí teď podle ní bojuje kdekdo a pro britský pár tomu nebylo jinak. „Nebudeme nic zakrývat, tento měsíc byl obzvláště těžký. Bylo to opravdu tvrdé,“ řekla.

Přes obrovskou sumu peněz, které díky losu získali, by pár i nadále chtěl žít „normálním“ životem. Adrian se už brzy chystá zpět za pult obchodu, ale díky výhře uvažuje o vlastním podniku.

Vysněná cesta do Kanady a Disneylandu

V plánu nicméně dvojice má i cestování, na které dosud neměla prostředky. Vyrazit tak hodlá například na projížďku vlakem po kanadských horách nebo s dětmi do Disneylandu. Gillian Bayfordová by si také ráda pořídila sportovní automobil. Pár nicméně chce i „rozmazlovat“ rodinu a přátele, kteří za nimi v minulosti stáli.

„Je to něco, o co se podělíme – s přáteli a s rodinou, těmi, kteří nám pomohli,“ řekla Gillian. „Chci vidět, jak se lidé budou usmívat. Příliš lidí kolem nás je smutných,“ dodala.

Loterie původně začala na 15 milionech eur, ale než se našel výherce, muselo proběhnout 14 vylosování. Při nich suma postupně rostla až na zmiňovaných 190 milionů eur. Hra probíhala v devíti zemích: Francii, Británii, Španělsku, Lucembursku, Belgii, Švýcarsku, Portugalsku, Irsku a Rakousku. Losovalo se minulý pátek.