Britští Levellers milují české fanoušky

Folkoví punkeři s keltskými kořeny vystoupí v sobotu v Berouně. Zahrají písně z loňského úspěšného alba i osvědčené pecky.

Britská skupina The Levellers zaznamenala obrovský úspěch s posledním albem Letters From The Underground, které vyšlo v srpnu roku 2008 a stalo se nejúspěšnějším počinem souboru za posledních deset let. Loni oslavila kapela z přímořského Brightonu dvacet let existence. Jako předskokany si pro své vystoupení v kulturním domě Plzeňka vybrali manchesterskou formaci Sonic Boom Six. Zatímco v předchozích letech hráli Levellers v Česku často, sobotní vystoupení v Berouně bude jediným koncertem kapely v Česku. Na otázky, směřující nejen k této podzimní zastávce při evropském turné, odpovídal týdeníku Sedmička Jon Sevink, houslista The Levellers.

Vystoupení v Berouně bude vaším jediným letošním koncertem v Česku. Není to málo

Budeme u vás skutečně letos hrát poprvé a naposledy, což je dost škoda. Ale už teď plánujeme pro příští sezonu více koncertů v Česku.

Víte, že budete hrát nedaleko Nižboru, u kterého leží největší keltské hradiště v Evropě?

Osobně jsem ani neměl tušení, kde leží Beroun. Takže jsem se podíval do Googlu na mapu a už vím, že je to pouhých třicet kilometrů od Prahy. V Česku nebudete hrát poprvé. Jak vzpomínáte na předchozí koncerty?
Pokud si dobře vzpomínám, poprvé jsme v Česku hráli v roce 1992. Myslím, že to bylo v Lucerně. Bylo to naprosto fantastické vystoupení. Dokonce to byl jeden z nejlepších koncertů naší tehdejší štace. Od té doby jsme v Praze hráli mnohokrát. Později jsme zavítali také do Brna a Plzně s kapelou Divokej Bill, což bylo také pěkné. Kluci z Divokýho Billa jsou vynikající. Nedávno jsme měli pár koncertů ve Valašském Meziříčí, kde byla naprosto skvělá atmosféra. Milujeme české fanoušky. Milujeme vystupování v Česku.

V Berouně na Plzeňce s vámi vystoupí krajané z Británie Sonic Boom Six. Proč jste si vybrali za předskokany zrovna tuhle skupinu?

Sonic Boom Six hráli letos na festivalu Beautiful Days a byli jsme z jejich vystoupení naprosto ohromeni. Nikdy jsme o nich neslyšeli, ale byli perfektní. Mysleli jsme si, že by bylo dobré je oslovit a vystoupit s nimi, než budou příliš slavní. Hrají hodně energickou muziku a produkují své nahrávky s vlastním designem, což je vždycky působivé. Dělají to víc než dobře, uslyšíte sami. Lidé si je mohou poslechnout také na webových stránkách www.sonicboomsix.co.uk. Máte dost nabitý program. Po dvou vystoupeních v Holandsku hrajete ve Štrasburgu a Hannoveru. Ihned po koncertu v Berouně hrajete v Budapešti. Zbyde vám vůbec energie na sobotní a další hraní?
Určitě nám po Holandsku a Německu síly zbydou. No, vlastně je to tak, že tam jedeme hlavně proto, abychom mohli hrát v Česku.

Kritici očekávají, že představíte zejména skladby ze svého loňského alba Letters From The Underground. Zahrajete i další hitovky?

Budeme samozřejmě hrát písně z našeho posledního alba. Přidáme k nim pár úplně nových, které si tak vyzkoušíme před nahráváním nové desky. Zahrajeme hodně starých hitů a také několik ještě starších, které jsme znovu objevili. Prostě pro každého něco. Uvidíme se tam.