Brňané si jedou pro zkušenosti

Na zimní olympiádě ve Vancouveru budou Česko reprezentovat i Brňané. Mladí sportovci jedou na zkušenou. Překvapí?

Dostat se na olympiádu? To je pro sportovce hlavně obrovská čest, jedinečný zážitek, ale také ohromný tlak. Dva týdny upírají miliony diváků z celého světa svoji pozornost na olympijská sportoviště. Poprvé v životě se na ně v kanadském Vancouveru postaví i pět mladých Brňanů.

Dvěma z olympijských nováčků dokonce ještě nebylo ani dvacet let. Vůbec nejmladší olympioničkou české výpravy je sedmnáctiletá Brňanka Tereza Vaculíková, která závodí v jízdě v boulích. Do Vancouveru se podívá díky dodatečné nominaci. „Byla to hrozná nejistota, ale stále jsem doufala, že to vyjde. Když oznámili dodatečnou nominaci a já v ní byla, cítila jsem úlevu. Teď se už jen těším, i když jsem i trochu nervózní,“ popisuje své pocity Vaculíková.

S nervozitou jí do velké míry pomáhá fakt, že do Kanady odcestuje i se svým starším bratrem Lukášem, který bude Česko také reprezentovat v jízdě v boulích. Oba se v kvalifikačním závodě představí už v neděli 14. února.

„Předpokládám, že se oba umístí kolem dvacátého místa, i když šance na finálovou šestnáctku také mají. Lukáš už nějaké zkušenosti má, pro Terezu to ale bude první tak velký závod,“ podotýká trenér obou lyžařů Radek Herot.

Na konci prvního týdne olympiády bude v pátek 19. února vrcholit krasobruslařská soutěž. Po čtvrtém místě na lednovém evropském šampionátu by mohl překvapit brněnský krasobruslař Michal Březina.
„Mým jediným cílem jsou čisté jízdy, umístění už je na názoru rozhodčích. Olympiáda je velká událost, ale já se do svého posledního vystoupení budu soustředit jen na závod. Pak se rád půjdu kouknout na hokej nebo rychlobruslení,“ říká devatenáctiletý talent.

Kromě Březiny se v olympijské soutěži představí i další zástupci krasobruslařského klubu Stadion Brno. V Kanadě zabojuje také nejlepší český taneční pár Kamila Hájková - David Vincour. „Od doby, co je v Americe trénuje bývalá krasobruslařka Anjelika Krylovová, udělali enormní pokrok,“ vysvětluje trenér Stadionu Brno Petr Starec, proč věří v šanci na úspěch.

Teprve v závěru olympijských her vyvrcholí závody ve sjezdovém lyžování, z nichž několika se zúčastní Martin Vráblík ze Vsetína, který studuje v Brně. Navzdory zdravotním problémům si nejvíc věří v severské kombinaci.

„V prosinci jsem trpěl bolestmi zad a lékaři mi zjistili prasklou ploténku. Od ledna opět trénuji, ale o formě se nedá mluvit. Několik dní na dohnání tréninkového manka ale ještě mám. Mým cílem je přinejmenším vyrovnat dvanácté místo v kombinaci z olympiády v Turíně,“ předesílá Vráblík.