Brno odmítlo Amazon, firma nejspíš odejde jinam

Sklad Amazon

Sklad Amazon Zdroj: Profit

Brněnští zastupitelé dnes odmítli všechny návrhy, které by vedly k otevření skladu internetového obchodu Amazon na okraji města. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě dálničního sjezdu. Amazon tak nejspíše od záměru mít svůj druhý český sklad v Brně upustí a odejde jinam. Ministr průmyslu Jan Mládek řekl, že se bude snažit nabídnout Amazonu v Česku jinou lokalitu, aby neodešel do zahraničí.

Plány Amazonu mít v Česku dvě distribuční centra a zaměstnat tisíce lidí jsou tak ohroženy. Včera přitom stavbu skladu schválila středočeská Dobrovíz. I zde ale stavbu komplikuje občanské sdružení, které se odvolalo.

Klíčovým problémem v Brně se stal neexistující sjezd z dálnice do průmyslové zóny Černovická terasa a neochota developera CTP brát na sebe další závazky v souvislosti s budováním sjezdu. Proti sobě stála rozhodnutí odmítnout minimálně 1500 pracovních míst, nebo zatížit ještě více dopravně městské části na jihu Brna, v nichž žije přes 20 tisíc obyvatel. Doprava je v oblasti podle kritiků stavby již nyní nadměrně velká. Ve prospěch Amazonu hlasovalo jen 17 z padesáti zastupitelů.

Developer: Bez pozemků do toho nejdeme

Brněnští politici ve čtvrtek přišli ještě s návrhem dodatku smlouvy s CTP. V původní verzi se developer zavázal, že za pozemky zaplatí 214 milionů a 56 milionů dá na úpravy křižovatky ulic Řípská a Tuřanka. Aby bylo CTP co nejvíce motivováno k rychlému vybudování dálničního sjezdu, chtěli zastupitelé pozemky firmě jen pronajmout a pak prodat až ve chvíli, kdy bude mít stavební povolení. „Takto by mělo CTP eminentní zájem na co nejrychlejším výkupu pozemků. S tím je největší práce a největší časové zdržení. Nemůžeme si dovolit vystavit enormní dopravní zátěži přes 20 tisíc obyvatel,“ řekl radní Libor Šťástka (ODS).

CTP však tento dodatek odmítlo. „Banky nám nebudou financovat projekt, když nebudou pozemky naše. Navíc bychom nemohli získat ani stavební povolení,“ tvrdil Vos. „Projekt Amazonu v Brně je podle mě mrtvý. Zastupitelé rozhodli špatně ve chvíli, kdy je v Česku nejvyšší nezaměstnanost v historii,“ dodal. O něco smířlivější byl ředitel evropských investic Amazonu Raimund Paetzmann. „Zůstávám optimistický. Bohužel se zde objevily obtížně řešitelné problémy. Uvidíme v budoucích dnech, co bude dál,“ uvedl.

Podle primátora Brna Romana Onderky rozhodnutí zastupitelů znamená, že Amazon snahy o stavbu skladu v Brně ukončí. Pokud by se ale Amazon rozhodl v jednání pokračovat, Onderka by to uvítal, hodlá přitom CTP sám aktivně oslovit. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek chce rozhodnutí Amazonu také ještě zvrátit. „Dám pokyn řediteli CzechInvestu Ondřeji Votrubovi, aby se pokusil Amazonu nabídnout jinou lokalitu v České republice,“ řekl po jednání.

Sjezd ano, ale později

Pomoc při výstavbě klíčového dálničního sjezdu Brnu už dříve slíbil premiér Bohuslav Sobotka. „Chtěl bych potvrdit slova předsedy vlády. Vláda má odhodlání a vůli udělat vše pro to, aby byla vyřešena problematika dopravního napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Premiér to dělá především proto, že nyní je obrovským problémem nezaměstnanost. A investice Amazonu v Brně a v Dobrovízi je takového rozsahu, že by mohla zahýbat i národní statistikou zaměstnanosti,“ potvrdil dnes slib Mládek.

Podle ministra nezávisí stavba dálničního sjezdu jen na rozhodnutí Amazonu. Sjezd prý vyroste v každém případě, podle Mládka by stavbě pomohl elektivnější vyvlastňovací zákon. Ministr ovšem naznačil, že pokud se Amazon opravdu rozhodne zrušit své brněnské plány, může to stavbu pozdržet.

Dobrovíz snad bude

Naopak ve prospěch druhého skladu Amazonu se včera vyslovili zastupitelé středočeské obce Dobrovíz. „Je to nepochybně pokrok a jsem rád, že se tomu stalo i po nejednoduché diskusi s občany. To k tomu patří. Chápu, že jsou znepokojeni a chtějí mít určitě záruky,“ komentoval výsledek jednání Mládek. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se proti rozhodnutí odvolalo.

Největší e-shop světa
Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994 pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává 97 tisíc lidí.