Brusel zkoumá, zda Apple nepotlačuje konkurenci v digitální hudbě

telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus

telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus Zdroj: CTK

Evropská komise zjišťuje, zda se americká společnost Apple v rámci dohod s nahrávacími společnostmi nesnaží svým konkurentům na poli digitální hudby omezit přístup k hudebním nahrávkám a archivům. Uvedl to list Financial Times s odkazem na informované zdroje. Výrobce telefonů iPhone se dohodami s hudebními firmami připravuje na spuštění vlastní služby hudebního streamingu.

Komise si podle zprávy vyžádala od několika nahrávacích společností a provozovatelů streamingu podrobnosti o jejich dohodách s Applem. Brusel má údajně obavy, že nejhodnotnější technologická společnost světa využije své velikosti, vlivu a styků, aby přiměla hudební značky rozvázat dohody s budoucími konkurenty, zejména s předním světovým hudebním streamingem Spotify.

Shromažďování informací je pro komisi pouze prvním krokem ve vyšetřování. Pokud komise zjistí, že se Apple dopouští nekalých praktik, může požadovat od firmy změny v chování a uvalit na ni vysokou pokutu. Zástupci Applu ani Evropské komise se ke zprávě agentuře Reuters nevyjádřili.

Apple už "zlobil" v USA s knihami

Apple se loni v USA mimosoudně dohodl, že ve sporu s americkými státy a spotřebiteli o nezákonné cenové úmluvy na poli prodeje elektronických knih zaplatí 450 milionů dolarů (11,5 miliardy korun). Americké úřady obvinily Apple a pět nakladatelů v roce 2012 z nezákonného spolčení za účelem zvyšování cen elektronických knih v době, kdy se Apple na jaře 2010 připravoval uvést na trh svůj tablet a elektronickou čtečku iPad a službu iBookstore.

Apple se loni dohodl na koupi kalifornského hudebního streamingu a výrobce sluchátek Beats Music za tři miliardy dolarů, což byla jeho největší akvizice v historii. Apple už provozuje největší světovou službu pro stahování hudby iTunes a firma si chce vedoucí pozici v digitální hudbě udržet i v době, kdy se konzumace hudby přesouvá od stahování ke streamingu.

Co zabíjí hudbu? Kopírování, streamin nebo nenasytnost?

Google chce lepší hudbu, koupil Songza

Příjmy za streaming hudby v USA jsou vyšší než za CD disky