Bruslila bez helmy. Zemřela

Na cyklostezce ve Zlíně zemřela žena po pádu na in-line bruslích. Je to zatím třetí podobný případ v České republice.

Kdyby si jednapadesátiletá žena ze Zlína vzala na vyjížďku na bruslích helmu, byla by ještě živá. Při pádu na cyklostezce poblíž střelnice na Vršavě si totiž poranila hlavu tak vážně, že už jí lékaři nedokázali pomoci. Tragédie se stala už první květnovou neděli, dosud však o ní nikdo neinformoval. A to přesto, že jsou podobně vážné nehody na kolečkových bruslích ojedinělé.

„Po příjezdu byla žena ještě při vědomí. Podle lékaře měla těžký otřes mozku. Pak se její stav zhoršil, a i přes snahu specialistů zraněním nakonec podlehla,“ řekl mluvčí zlínské záchranné služby Petr Olšan. Lékař Petr Navrátil nepochybuje, že kdyby měla žena helmu, nic vážného by se jí nestalo. „Je velmi pravděpodobné, že by pád skončil pouhou odřeninou,“ uvedl Navrátil.

Časté nehody Nehody jsou podle oslovených lidí na zlínských cyklostezkách zcela běžné. „Bruslaři padají sami nebo se občas srazí s cyklistou. Velmi často spadnou kvůli psům, kteří se jim připletou do cesty. Většina lidí má ale přilby, takže mají většinou jen malé šrámy,“ všimla si Hana Vaculíková, která bydlí v těsné blízkosti cyklostezky směrem na Kostelec. Podle policejních záznamů je žena teprve třetí obětí jízdy na kolečkových bruslích v České republice.

V roce 2005 v Mostu na in-line bruslích upadl a zemřel důchodce, předloni v Ostravě zase patnáctiletá dívka. „Ta přilbu rovněž neměla,“ připomněl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Ochranná přilba není při jízdě na kolečkových bruslích nebo skateboardech povinná, policisté i záchranáři ji ale doporučují, a to nejen dětem.