Bude to těžký závod, tvrdí vítěz Tour

Vítěz Tour de France Carlos Sastre přijel do Olomouce propagovat závod Czech Cycling Tour 2012.

Je to paradox. Muž, který dominoval v alpských a pyrenejských etapách nejprestižnějších závodů, přijel kvůli cyklistickým závodům na hanáckou „placku“.

Carlos Sastre totiž slíbil svému kamarádovi a bývalému parťákovi z profesionálního pelotonu Renému Anderlemu, že mu pomůže s propagací závodu Czech Cycling Tour 2012. Anderle je ředitelem čtyřetapového podniku, který se bude konat na přelomu června a července v okolí Olomouce.

„Chtěl jsem pomoct cyklistice a také Renému. Ve Španělsku je tento sport velice populární. Chci, abyste i v Česku poznali, jak je krásný,“ vysvětlil svou motivaci Sastre.

Velký zájem o start

Také díky jeho úsilí mají organizátoři závodu příjemné starosti, zájemců o účast v letošním ročníku je totiž víc než dost, přičemž na startu by se v červnu nemělo objevit více než 160 závodníků. Peloton budou tvořit především mladší jezdci, mezi nimiž by mohli být i členové týmu dnes už bývalého španělského cyklisty, který Českou republiku navštívil vůbec poprvé v životě. Nikdy jsem v Čechách nebyl, ale jsem rád, že můžu poznat další zemi. Češi měli vždy ve startovním poli Tour nějakého dobrého závodníka, ať už to byl Padrnos, Svorada či teď Roman Kreuziger,“ řekl Sastre.

Podle něj se současný nejlepší český silničář vydal správným směrem. A může podle Sastreho vyhrát Tour? Někdejší vítěz tohoto slavného závodu tvrdí, že se jedná o nesmírně náročný podnik, který nelze vyhrát hned při prvních startech. „Kreuziger stále patří k těm mladším členům startovního pole Tour a musí ještě nasbírat spoustu zkušeností,“ míní Sastre, který vyhrál Tour de France ve třiatřiceti letech.

Czech Cycling Tour 2012 odstartuje 28. června bezmála šestadvacetikilometrovou časovkou družstev v Uničově, následovat bude 147,9 km dlouhá etapa z Olomouce do Prostějova. Třetí den je na programu královská, profilem velmi náročná etapa z Jeseníku do Šternberka a závěr obstará 180 km se startem i cílem v Olomouci.

Náročný závod

Sastre označil závod za velmi náročný, a svým profilem i zajímavý. „Sice to nejsou Alpy, ale více než deset horských prémií dá cyklistům pořádně zabrat,“ míní Španěl, který se na závod nepřijede podívat. Termín se totiž kryje s Tour de France a na té nesmí její bývalý vítěz chybět.

V blízké budoucnosti se chce Sastre věnovat více své rodině, během aktivní kariéry mu na ni mnoho času nezbývalo. „Teď chci být hlavně doma, nehrnu se do žádné zodpovědnosti za různé akce,“ vysvětloval Sastre, který v Olomouci dlouho nebyl. Po krátké prohlídce města zamířil do Prahy, aby se následujícího dne vypravil zpět do Španělska.