Budoucí lékaři a sestry získají praxi v Klatovech

Operační sály nabídne Klatovská nemocnice budoucím medikům a sestrám na praxi.

Trojice mladých mediků se pouští do operace. V sále jim asistují místo sester s několikaletou praxí absolventky zdravotnické školy, které dokončují bakalářské studium. Nejde o scénku z nového sci-fi ale možné realitě na operačních sálech klatovské nemocnice. Po dokončení nového objektu nemocnice vedení zvažuje, co bude se stávajícími budovami. Jednu z nich, sídlo gynekologie a chirurgie, nabízí Lékařské fakultě UK v Plzni a Západočeské univerzitě.

„V budově je několik moderně vybavených operačních sálů. Pro praxi budoucích lékařů a sester by byly ideální. Záležet bude na ochotě škol do záměru jít a na jejich finančních možnostech,“ říká ředitel klatovské nemocnice Jiří Vlček.

Do nové nemocnice se nastěhuje většina oddělení. Ve stávajících budovách zůstanou jen patologie, plicní oddělení, transfuzní a oddělení nukleární medicíny. A také kuchyně. „Na oddělení dnešní ORL se přestěhuje vedení nemocnice a zbytek bychom rádi využili jako ubytovací kapacity pro personál. Ve stávající interně by pro změnu mohl být stacionář pro děti zaměstnanců a v přízemí by byla dialýza, kterou nyní rozšiřujeme,“ nastínil další záměry Vlček. Po dostavbě nové nemocnice by se mohla lékařská péče v Klatovech sjednotit na jedno místo.

„Nemocnice je uprostřed města, na mamograf jsem musela k nádraží a s dcerou jezdím k dětskému lékaři na druhý konec města. To je cesta na půl dne,“ tvrdí Zdena Procházková. Po dostavbě nové nemocnice by se mohla lékařská péče v Klatovech sjednotit na jedno místo. Budovu polikliniky totiž chce vedení nemocnice nabídnout praktickým a odborným lékařům. Podle koordinátora výstavby Romana Dohnala z Plzeňského kraje pokračuje stavba podle plánu. „Konečné slovo o využití současných budov nemocnice bude mít zastupitelstvo. Každopádně budou sloužit k sociálním a zdravotnickým účelům,“ uvedl Dohnal.