Byl to fajn kluk. Ale skoro vrah

Don Giovanni se zlatem v hrdle dostal za pokus o vraždu deset let vězení.

„Byl to velmi sympatický člověk, krásný kluk.“ Tak vzpomíná na tenoristu Roberta Šicha někdejší šéf opery plzeňského divadla J. K. Tyla Petr Kofroň, pod jehož vedením zpíval například role Dona Giovanniho nebo čínského císaře Altouma. Stále nemůže pochopit, že tento sympaťák, který měl podle něj v hrdle zlato, se deset let neobjeví na prknech, které znamenají svět. Tento čas totiž musí strávit za mřížemi. Tam ho poslal Krajský soud v Plzni za to, že se pokusil uškrtit svého kolegu.

Chtěl uškrtit kolegu

Dvaačtyřicetiletý Šicho měl podle spisu svého kolegu barytonistu vylákat loni v listopadu na cestu do Mariánských Lázní, kde měli společně vystupovat. Na dálnici D5 u Heřmanovy Huti předstíral poruchu svého auta. Když jeho kolega a bývalý spolužák z konzervatoře vystoupil z auta, Šicho mu přehodil přes hlavu škrtidlo. Z toho se mu podařilo uniknout. Šicho měl ale připravenou ještě jednu zbraň – paralyzér. V tu chvíli se ale napadený muž dal na útěk a schoval se za náspem u dálnice.

Ze svého úkrytu zalarmoval policii. Robert Šicho před soudem jakoukoliv vinu odmítl a za původce potyčky, která vyvrcholila soubojem na život a na smrt, označil právě svého soka. Cesta do Mariánských Lázní prý byl jeho nápad a první impulz ke rvačce vyšel od něho. Problémy mezi sebou měli zpěváci už delší dobu. Při jednom představení v libereckém divadle se údajně poprali hned poté, co spadla opona. Šicho totiž svého soka nazval nevybíravým způsobem.

„Ano, seš kretén,“ řekl mu tehdy. Pak spolu údajně vůbec nekomunikovali. Chovali se k sobě arogantně, což se přenášelo i do inscenací, ve kterých účinkovali. Rozsudek zatím není pravomocný, v odvolacím řízení by se jím měl zabývat Vrchní soud v Praze.