Bylo, nebo nebylo před revolucí lépe?

Jak lidé žili před rokem 1989. Nejen mladším generacím berounské muzeum přiblíží dobu před dvaceti lety.

Na podzim uplynou dvě desetiletí od sametové revoluce roku 1989. Předlistopadovou dobu má připomenout expozice pracovně nazvaná Bylo nebylo na Berounsku.
„Naše výstava jen doplní program, který k tomuto výročí chystá Město Beroun. Při prvních rozhovorech o výstavě jsme zjistili, že někteří pracovníci muzea jsou tak mladí, že si onu dobu vůbec nepamatují. Takovým chceme maximum věcí přiblížit, těm starším připomenout. Jelikož se ale jedná o dobu teprve nedávno minulou, nemáme v archivu dostatek materiálů k vytvoření věrohodné expozice. Vyzýváme proto obyvatele Berouna a okolí, aby se i oni podíleli na vytvoření výstavy a prosíme je o zapůjčení, případně darování dobových předmětů, fotografií nebo autentických vzpomínek,“ řekla ředitelka Muzea Českého krasu Karin Kriegerbecková. Výstava, která v muzeu začne v polovině října, představí Beroun, jak vypadal od roku 1975 do sametové revoluce. Návštěvníci se dozvědí, jak se tamním lidem žilo, jak se bavili, oblékali či jak se účastnili takzvaných akcí Zet.
„V roce 1985 jsme s rodiči jezdili do kempu na Lužnici. Celou cestu jsme museli v embéčku topit, aby se neuvařilo. Vepřová konzerva, repelent a vytahané tepláky s gumou pod patu. To jsou moje vzpomínky na tehdejší dovolenou,“ říká Libor Čížek z Berouna.
Pokud si vybavíte jedinečný normalizační zážitek či někde na půdě najdete staré fotografie, cvičební točnu Rotanu, řetězy z céček či klik-klak koule, spojte se s organizátory výstavy.