Byty pečovatelek jsou prázdné

Město dokončilo rekonstrukci dalšího domu pro seniory. Po Švermově se mohou stěhovat nyní i do Vrapic.

Nové byty pro důchodce nebo mladé rodiny s dětmi nabízí ve Vrapicích město Kladno. Hlavním tahákem je nízké nájemné. Jestliže v jiných městských bytech platí nájemník padesát korun za metr čtvereční, v těch „vybraných“ je to jen devětadvacet. „Ve Švermově je obsazeno patnáct ze šestnácti bytů. Pokud se nám ze třiceti vrapických bytů nepodaří některé obsadit seniory, můžeme je nabídnou jako startovací pro mladé páry,“ uvedl mluvčí magistrátu Vilém Frček.
Podle obyvatel švermovského domu jsou v něm ještě volné tři byty, včetně bytu pro zdravotní sestru. Ta tam měla, podle původního plánu města, držet služby či rovnou bydlet a být starým lidem k dispozici.

Služby až podle zájmu

Podobný byt je nyní vyhrazen pro zdravotnický personál i ve Vrapicích. „Zatím zájem o tuto službu nebyl. Vše je ale připraveno, aby sestra začala ve všech domech okamžitě fungovat. Služba je to placená, zajišťuje ji středisko Fontána,“ vysvětlila za město Olga Oliveriusová.
Ředitelka Střediska komplexní sociální péče Fontána Libuše Homolková poznamenala, že obyvatelům nových švermovských bytů pomoc nabídli, služby ale využili jen dva, a to donášku obědů. „Nemáme zdravotní sestry, ale jsme schopni vypomoci s vařením, nákupy, úklidem nebo ošetřováním. Nemůžeme si ale dovolit nechat jednu pečovatelku celý den ve Švermově, když tam o její služby není zájem,“ dodala. Pokud se to změní, je podle ní Fontána připravena nabízený byt využít.