Bývalá kasárna už chátrají skoro dvě desetiletí

Už osmnáct let opuštěný objekt bývalých kasáren v Jičínské ulici by se měl proměnit na luxusní čtyřhvězdičkový hotel s jedenašedesáti pokoji, které nabídnou kapacitu 122 lůžek.

Firma Grandezza Hotels, která koupila atypickou stavbu od města za dvanáct a půl milionu korun v roce 2007, se zavázala nemovitost přestavět do konce roku 2011. Společnost měla také zajistit nové dopravní řešení křižovatky ulic Jičínská a Na Celně. „Firma také podle podmínek, ke kterým se zavázala při prodeji, musí na vlastní náklady vyřešit příjezd k hotelu z frekventované Jičínské ulice. Původně se počítalo s kruhovým objezdem, podle posledních plánů ale budou hosté přijíždět k hotelu zezadu, Štefánikovou ulicí,“ uvedla mluvčí magistrátu Hana Koišová. Kasárna postavená v letech 1882 až 1897 ale dál chátrají. Stavět se totiž stále nezačalo. „V současné době jsme s firmou zahájili jednání. Smlouvu neporušují, ale původní harmonogram byl jiný. Je jasné, že v době, kdy kasárna kupovali, nevěděli nic o ekonomické krizi. Domnívám se, že právě ta bude mít na projekt vliv,“ řekl mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Atypická stavba v cenru města s cimbuřím a hradbami v romantizujícím historickém slohu anglické gotiky si podle předloženého plánu i po opravě zachová současnou podobu. „Podle studie, kterou investor předložil, zůstane jejich vzhled zachován,“ řekla Koišová. Památník legionářů tam také zůstane. To byla další podmínka při prodeji bezmála sto třicet let staré budovy. Uvnitř by měla být také restaurace, kavárna a kasino. Par- koviště pojme čtyřiapadesát aut.
Kasárenská budova je posledním objektem z původního vojenského areálu, který nebyl v posledních letech rekonstruovaný. V další části areálu jsou byty, v jiné vyrostla nová hasičská zbrojnice. Město se snažilo otázku, co s prázdnými kasárnami, vyřešit několik let. Jedním z návrhů byla v minulosti i výstavba bytů nebo demolice. Proti zbourání kasáren se ale tehdy postavilo občanské sdružení Krajíř. Náklady na rekonstrukci budovy a výstavbu hotelového komplexu se odhadují až na sto milionů korun.