C&W: Investice do nemovitostí v druhém pololetí stoupnou o pětinu

Přes přetrvávající opatrnou náladu na globálním trhu s nemovitostmi se v druhé polovině letošního roku očekává nárůst investic o 20 procent. Motorem růstu by měl být návrat důvěry doposud zdrženlivých investorů a rostoucí poptávka nájemníků. Vyplývá to ze studie International Investment Atlas 2012 společnosti Cushman & Wakefield (C&W).

Společnost C&W odhaduje, že objem investic ve srovnání s rokem 2011 nepatrně vzroste na 568 - 576 miliard eur. Tato čísla zahrnují potenciální 20% nárůst mezi první a druhou polovinou roku. Očekává se, že investiční aktivitu kromě vyšší poptávky podpoří i investiční nabídka. Jejím zdrojem budou i restrukturalizace bankovních úvěrů a potřeba rekapitalizace projektů. „Je zřejmé, že krize eurozóny tak rychle neodezní. Nikdo zatím neví, jak krize se státními dluhy dopadne - jak nám ukázal vývoj v roce 2011, o těch největších výzvách tohoto roku pravděpodobně nemáme ještě ani tušení. Investoři by proto měli pochopit, že management rizik vyžaduje diverzifikaci a neměli by se soustředit pouze na klíčové projekty na nízkorizikových trzích,” uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu C&W v České a Slovenské republice.

Investice v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika) vzrostly v roce 2011 o 14 procent na 144 miliard eur, přičemž ve střední a východní Evropě rostly o 76 procent a v západní Evropě o osm procent. Přestože byli investoři zpočátku loňského roku přístupni i rizikovějším investicím, s koncem roku, kdy krize se státními dluhy eskalovala, se opět vrátili ke klíčovým stabilním trhům. V zadlužené části eurozóny (Řecko, Irsko, Itálie, Portugalsko a Španělsko) došlo za rok k propadu objemu investic o 26 procent, přičemž se zvýšila i požadovaná míra výnosnosti - v průměru o 0,37 procenta. Zbytek eurozóny přitom zaznamenal nárůst objemu investic o 17 procent.

Investoři přitom hledají jistotu a likviditu, metropole ve všech částech světa proto budou čelit vyšší poptávce. „Londýn bude nadále na špici díky velikosti tamního trhu a dlouhodobému růstu, který umožňuje. Navzdory letošním olympijským hrám aspiruje v oblasti investic na symbolickou stříbrnou medaili, a to hned za New Yorkem, který pravděpodobně vybojuje zlato. Hraje pro něj nejen rozsah trhu, ale i potenciál pro probuzení aktivity investorů, kteří zatím s investicemi na tomto trhu vyčkávali,“ předpovídá David Hutchings, vedoucí evropského oddělení průzkumu trhu C&W.

V Evropě budou mít investoři, kteří se vyhýbají rizikům, větší příležitosti především v Německu a ve Skandinávii. Polsko bude nadále oblíbenou volbou, ačkoli tamní trh už pro investory začíná být těsný. Je třeba ho začít vnímat jako jeden z klíčových trhů a ne jen jako lokalitu vyšší mírou výnosnosti. „V roce 2011 jsme zaznamenali značnou investiční aktivitu v oblasti maloobchodních a průmyslových nemovitostí. Kvůli omezené výstavbě investoři necílili na kanceláře v takové míře jako v minulých letech. V roce 2012 by ale mělo dle našeho očekávání dojít k obratu a kanceláře by měly zaujímat největší podíl na trhu. Maloobchod bude nadále oblíbeným investičním sektorem, a to díky dobré obsazenosti. Tok transakcí bude brzdit jen nedostatek projektů na prodej,” uzavřel Chapman.