Čekání na Vánoce ukrátí hrady a zámky

Nejlákavější památkou kraje je Rabí. K návštěvě zve i ve vánočním čase. Také další hrady a zámky připravují bohatý program.

Ve zdech starobylých hradů je zima i v létě, natož v prosinci. Ale pohádkovou atmosféru dávných časů nenahradí televize ani počítač, ba ani procházka po příjemně vytopeném hypermarketu.

Sezona hradů a zámků sice už skončila, ale památky zvou k návštěvě i ve svátečním čase. Počet návštěvníků hradů a zámků za letošní sezonu tak může dosáhnout čtvrt milionu. Hitparádu nejnavštěvovanějších krajských staveb ve správě Národního památkového ústavu letos bezkonkurenčně vede hrad Rabí. Od začátku dubna do konce října ho navštívilo skoro osmapadesát tisíc lidí. A další sem mohou zajít i o adventu.

Druhou v sezoně nejoblíbenější památkou jsou Velhartice, které letos přilákaly skoro padesát tisíc návštěvníků. U tohoto čísla pro letošek ovšem už zůstane. Brány tohoto hradu se o svátcích neotevřou.

Třetí nejnavštěvovanější památka je zámek Kozel. „Netradiční a milá překvapení dokáže návštěvníkům připravit hrad a zámek Horšovský Týn. V klášteře Kladruby zas chystají tradiční divadelní oživené betlémy na nádvoří. Vodní hrad Švihov pozve zájemce o Vánocích již na šestou tematickou výstavu, tentokrát o vlacích a železnicích, nazvanou Přes to vlak nejede,“ vypočítává Růžička lákadla západočeských pamětihodností. Z nich nejaktivnější je Horšovský Týn. Od druhého svátku vánočního do Silvestra se tu denně konají prohlídky. Na netradiční výlet se sem lidé mohou vydat mezi desátou a třetí hodinou. Vstupné je standardní. Pozor jen na polední pauzu. Kastelán obědvá mezi čtvrt a tři čtvrtě na jednu.

Silvestr na Zbiroze

K návštěvě ve svátečním čase ovšem nezvou jen památky v majetku státu, ale třeba i soukromý zámek Zbiroh. Tady se v sobotu koná vánoční koncert a další atraktivní program je připravený na Štědrý den i na Silvestra.

24. prosince ožije nádvoří zámku i jeho prostory. Lidé si dají horký punč a kolem betléma projdou na tradiční prohlídky s průvodcem.

Silvestrovské veselí pak přenese návštěvníky do středověku. Dostaví se Karel IV., rytíři, husité, kejklíři, tanečnice nebo třeba družina Rudolfa II.