Čermák zase září. Má parťáka

Tenista František Čermák našel ideálního partnera pro debl. Se Slovákem Mertiňákem slavil i titul v Acapulcu.

Ani známí tenisoví odborníci už nevěděli, s kým na kurtu vyrukuje příště. S Australanem Keerem? Američanem Butoracem? Nebo snad s Rusem Tursunovem? Tenista František Čermák z Kostic na Břeclavsku hledal na okruhu ATP deblového parťáka, jak se dalo.

„Bylo to vysilující, každý má specifický způsob hry. Je velmi náročné si zvykat. Je pravda, že jsem hrál s kdekým,“ říká bývalý daviscupový reprezentant.

Dlouhá léta tvořil nerozlučnou dvojici s Leošem Friedlem. „Leoš loni prodělal těžké zranění. V době, kdy byl na marodce, jsem za něj hledal náhradu,“ vzpomíná Čermák. Po dlouhých měsících se přece jen dočkal. V lednu na zkoušku oslovil Slováka Michala Mertiňáka. A vyšlo to. „Výborně si rozumíme. A výsledky rozhodně nejsou špatné,“ říká s úsměvem dvaatřicetiletý deblový specialista.

Jejich spolupráce funguje náramně. Třikrát se dostali do čtvrtfinále, dvakrát do semifinále a finále turnajů ATP. V mexickém Acapulcu slavili i titul. Ve finále zdolali Poláka Kubota a Rakušana Maracha.
„Vhodně se doplňujeme. Já hraji spíše vepředu, František má výborný přehled a parádně hraje od základní čáry. Myslím, že se ve čtyřhře s ním hodně zlepšuji,“ libuje si Mertiňák.

Výborné výsledky se už projevily i v deblovém žebříčku. Čermák drží dvaatřicátou pozici na světě, Mertiňák je na tom ještě o pět příček lépe. „Svého postavení si cením. Před čtyřmi, pěti lety byl debl o něčem jiném. Pak se změnila pravidla, takže dnes potkáte v pavouku i Nadala nebo Djokoviče. A ti ten tenis rozhodně umí,“ připomíná Čermák rozhodnutí ATP, která zkrátila deblové zápasy, aby přilákala špičkové singlové hráče.

V červenci možná čeká Čermáka další úspěch v kariéře. Česko vstoupí do čtvrtfinále Davisova poháru a rodák z Kostic se může po téměř čtyřech letech dočkat pozvánky do reprezentace.