Černý kůň Občané pro Budějovice vede o několik délek

*

Občané pro Budějovice, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09. Takové je pořadí zhruba v polovině sčítání hlasů ve volbách do zastupitelstva Českých Budějovic. Překvapením je podle politologa Lubomíra Pána z Vysoké školy evropských a regionálních studií velký náskok nového politického seskupení Občané pro Budějovice, které vede v červnu odvolaný bývalý primátor Juraj Thoma. Lidé dali zatím jeho straně 25,46 procent sečtených hlasů, zatímco ČSSD 17 a ODS jen 14 procent. „Je to černý kůň voleb, který běží skoky,“ uvedl Pána. Podle něj nepoškodila tuto stranu ani trochu přehnaná kampaň v posledním týdnu, naopak Věci veřejné, které přišly tři dny před volbami s útokem na Thomu a jeho kolegy z radnice v podobě aféry s utrácením městských peněz na obědy a jazykové kurzy, u voličů příliš neboduje. Podle Pána s tím Věci veřejné přišly pozdě.
Thomu odvolali zastupitelé v červnu, velký podíl na tom měla jeho mateřská strana ODS. Hned nato z ní vystoupil a založil novou stranu Občané pro Budějovice. Kampaň založil na boji proti kmotrům z ODS.
Volební účast v Budějovicích je 39 procent, zatímco před čtyřmi roky to bylo necelých 36 procent. Tehdy suverénně zvítězila ODS se 46 procenty, na druhém místě byla ČSSD s 16 procenty. ODS tehdy uzavřela koalici s KDU-ČSL a SNK Evropskými demokraty. Sečtení všech hlasů a tím i konečný výsledek voleb se podle předsedy volební komise Václava Suchopára očekává kolem desáté hodiny večer.