Česká účast na Expo Realu bude menší než loni

V tradičním termínu od 4. do 6. října bude nové výstaviště v Mnichově hostit již 14. ročník veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real.

Na veletržní statistice se tentokrát budou čeští účastníci podílet menší měrou: úsporná opatření zasáhla zejména české municipality, a tak se letos Expo Real musí obejít bez některých tradičních vystavovatelů - například Brna, Jihomoravského či Středočeského kraje. Pro české účastníky nicméně veletrh co do místa konání zůstává nejbližším globálním realitním fórem pro jednání se stávajícími i potenciálními obchodními partnery, sdílení zkušeností a seznamování se s aktuálními trendy světového realitního trhu. Potvrzuje to Václav Palička, vedoucí odboru ekonomického rozvoje města Ostravy, která se veletrhu zúčastní již podesáté v řadě za sebou.

„Naše zkušenosti z globálních realitních veletrhů Expo Real a MIPIM ukazují, že má-li být prezentace efektivní, musí mít dlouhodobou koncepci. Konkurenční prostředí panuje také na trhu měst a jejich nabídek pro potenciální investory; chceme-li na tomto trhu uspět, musíme být vedle evropských metropolí vidět,“ míní.

Veletržní prezentace podle jeho slov přinášejí konkrétní výsledky až po několika letech. Na stánku Ostravy stejně jako Prahy, která na Expo Real také nebude chybět, se tradičně prezentují spoluvystavovatelé - společnosti aktivní na zdejším developerském trhu. V případě Ostravy mezi ně patří mimo jiné CTP, Multi Development Czech Republic, RPG Real Estate Management či HB Reavis, v případě Prahy pak Hochtief Development, Central Group a Unibail-Rodamco. Sdílení stánku se spoluvystavovateli přináší městům snížení celkových nákladů na prezentaci. Vedle Ostravy a Prahy míří na Expo Real také zástupci krajů Moravskoslezského, Jihočeského či Plzeňského.