Cesta za prací jako výlet

Cestování do Prahy nemusí být nuda. Obyvatelům Kladna připomene jízdu vlakem přes Alpy.

Kladenští mohou od prosince volit mezi více variantami cestování do Prahy. Místo už okoukané a relativně nudné autobusové trasy do Dejvic budou mít možnost jet vlakem po jedné z nejkrásnějších železničních tratí známé jako Pražský Semmering.

Už léta tam spoje jezdily sporadicky. Letos v létě ale kvůli tramvajové výluce na vytížené Plzeňské ulici začaly mezi Smíchovem a Zličínem pendlovat každou půlhodinu.
Nyní železničáři rozhodli, že vlaky na Semmeringu zůstanou a navíc trasu od začátku prosince protáhnou až do Hostivice.

„Prodloužení linky pomůže lidem z Kladna, kteří získají rychlé spojení do centra Prahy,“ řekl Pavel Procházka, šéf společnosti Ropid, která integrovanou dopravu zajišťuje.
Vlaky budou jezdit zhruba po hodině v době od půl šesté ráno do půl desáté večer.

Podle Filipa Drápala z Ropidu navíc z Kladna do Hostivice ráno a dopoledne pojedou rychlé přípoje. „To samé se bude opakovat odpoledne a večer. Jen v opačném směru,“ vysvětlil Drápal.

Do hlavního města jako přes Alpy

Cestování po Pražském Semmeringu přitom spíše než cestu do práce připomíná nostalgický výlet alpskou krajinou. I díky tomu si svůj název trať, kterou jízdní řád zná pod číslem 122, vysloužila.
Pojmenování je odvozené od trati v Rakousku, která vede horským sedlem Semmering mezi Dolním Rakouskem a Štýrskem ve výšce 980 metrů nad mořem.

Zatímco vlak funí náročným stoupáním, cestujícím se na úseku mezi Zličínem a Smíchovem nabízejí při pohledu z oken krásné scenérie.

„Při výluce na Plzeňské jsem domů do Řep často jezdil vlakem. Po práci to byla výborná relaxace díky krásné krajině, kterou jsme projížděly,“ řekl Karel Prohaska s tím, že tento způsob dopravy několikrát využil i jako výlet s vnoučaty.

Autobus je rychlejší, ale vlak je zpestření

Možnost jezdit přes Pražský Semmering, který měří osm kilometrů a překonává výškový rozdíl třiadevadesát metrů, při cestě do práce, řada obyvatel největšího středočeského města vítá.

„Obvykle jezdím autobusem do Dejvic, tuto variantu považuji za nejrychlejší. Nevím, jestli bych nové možnosti cestování vlakem místo autobusem využívala pravidelně, ale určitě bych to zkusila. Zní to lákavě, je to změna. Vzhledem k tomu, že pracuji na Smíchově, asi by mi vlak cestování i zkrátil,“ říká například Věra Holková z Kladna.

Semmering hodně pomohl Pražanům a lidem cestujícím po hlavním městě také v roce 2002. Tehdy sloužil povodních jako jedna z forem náhradní dopravy za nefunkční trasu metra B.