Čeští Schwarzeneggerové ukážou svaly

Do Jablonce přijede elita domácích kulturistů. O titul mistra a postup na legendární soutěž Mistr Universe se poměří s borci ze sousedních zemí.

Silné muže i svalnaté ženy a navíc ty nejlepší nejen z České republiky už za pár měsíců uvidí lidé v Jablonci nad Nisou. Místní malý klub Extrifit gym se stane pořadatelem Mistrovství České republiky v kulturistice federace NABBA. Nejen domácí, ale i zahraniční sportovci tam porovnají svaly 15. října.

Velká výzva

„Jsme nadšení, že se nám podařilo pořadatelství získat a diváci tak uvidí aktuálně nejlepší kulturisty v zemi,“ raduje se vicemistr světa v kulturistice Martin Holub z pořádajícího klubu, který bude zároveň jedním ze závodníků.
Klání bude pro soutěžící velkou výzvou, protože ti nejlepší získají možnost, čtrnáct dní po mistrovstí, startovat na nejstarším závodě v kulturistice na světě. V soutěži Mistr Universe v Anglii. Tam kdysi začínal dnes už legendární akční hrdina Arnold Schwarzenegger.
„V Jablonci se představí kulturisté ve čtyřech kagoriích, muži i ženy. Nově přibude i soutěž athletic bodybuilding,“ říká Holub. A protože jsou čeští závodníci úspěšní a zvlášť uplynulý rok pro ně byl příznivý, mají se diváci na co těšit.
„Myslím, že do Jablonce přijede elita,“ míní Holub. Jeho slova potvrzují už předem ohlášení sportovci. Objevit se má například aktuální absolutní mistr České republiky Vojtěch Koritenský. Bronzová medailistka z mistrovství světa v roce 2010 Karolína Holubcová nebo absolutní mistr Rakouska Slavoj Bednář či Lada Plíhalová, pátá z mistrovstí světa v roce 2009. „Soutěžit budou i mezinárodní výpravy. Na mistrovství se už dopředu ohlásily týmy z Rakouska a Slovenska, přijedou zřejmě i s Němci. Počítáme, že kvůli možnosti postupu na soutěž Mistr Univers dorazí jejich nejlepší závodníci. Přihlásit se ale může kdokoliv, změří síly s ostatními,“ říká spolupořadatel Pavel Vacek z Liberce.

Exhibice i rady

Mistrovství kulturistů bude podívanou i pro laické diváky.
„V semifinále porovná pětice rozhodčích vždy přihlášené závodníky a do finále jich postoupí pět. To je už mnohem zajímavější pro diváky a také efektivnější. Dělají sestavy a mnohdy jde o pěknou show i s hudebním doprovodem,“ popisuje Vacek. Zároveň slibuje i exhibici špičkového kulturisty, který se předvede volným pózováním, vyloženě pro potěchu oka přihlížejících. „Zájemci si budou dokonce smět sáhnout na tvrdé svaly sportovců,“ láká Vacek. Přichystaný bude i doprovodný program. „Chceme lidem kulturistiku jako sport víc přiblížit. Vysvětlit jim trochu i věci kolem a každý, kdo bude mít zájem také začít, určitě najde na mistrovstí někoho, kdo mu poradí,“ dodal Vacek.