Chodil do pobočky sázet. A pak loupil

Policisté dopadli lupiče, který v červnu přepadl sázkovou kancelář v Kladně. Zanechal na místě čitelné stopy.

Pobočky sázkové kanceláře Tipsport přepadli lupiči v Kladně letos už čtyřikrát. „Ze čtyř loupežných přepadení se nám podařilo uzavřít dva. První se týkal pobočky v Ocelárenské ulici, kde pachatel loupil 28. února,“ říká mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.
Druhým, minulý týden vyřešeným případem je červnové přepadení pobočky u náměstí Edvarda Beneše. Lupič si odtamtud 1. června odnesl čtyřicet tisíc korun. „Muž se kriminalistům z oddělení Kladno-město pod tíhou důkazů přiznal,“ říká mluvčí policie Michaela Nováková.

Lupičova pistole byla
jen hračkou

Pětatřicetiletý muž z Rakovnicka se pro přepadení maskoval jen baseballovou čepicí posazenou hluboko do čela.
„Muž na místě nechal otisky prstů. Navíc do pobočky dříve chodil sázet, sestavení jeho podoby bylo o to jednodušší. Při domovní prohlídce u něj kriminalisté našli i části oděvů, které měl při činu na sobě. Zbraň, kterou ohrožoval obsluhu kanceláře, byla hračka,“ upřesňuje Nováková s tím, že pachatele vyšetřují na svobodě.
Vyloupený Tipsport sídlí několik desítek metrů od policejního oddělení, sousedí s restaurací a proti ní je budova okresního soudu.
Lupič si přišel pro peníze v půl páté odpoledne. S pistolí v ruce zamkl obsluhu pobočky za přepážku a donutil ji, aby mu odevzdala i svůj mobil. Ten poté položil i s klíči od dveří na stolek v herně. Ženu pak důrazně požádal, aby mu vydala tržbu. V pobočce byli sami.

Žena v pachateli
poznala klienta

„Musel to být dost velký zoufalec, když se odvážil přijít za plného provozu. Tady snad není minuta, kdy by sem někdo nevešel. Když mi řekl o peníze, čekala jsem, že každou chvíli do pobočky vejde kamarádka, kterou jsem čekala,“ vzpomíná přepadená žena. Přítelkyně se zdržela a přišla, až když už bylo po všem.
„Nevím, co by ten chlap dělal. Držel mi před očima pistoli. Věřím, že by ji použil. Raději jsem mu dala, co chtěl, aby byl co nejrychleji pryč,“ říká zaměstnankyně pobočky, která všechny klienty považuje za jednu rodinu.
„I když měl zakrytý obličej, poznala jsem v něm jednoho z bývalých sázkařů. Je to zvláštní, kousek odtud je policejní stanice, a proto jsem se cítila bezpečně. Teď se bojím,“ podotýká žena.
Čím si vysvětluje, že se v Kladně lupiči zaměřují jen na kanceláře Tipsportu? „Je to jasné, všude sázkaři čtou, že jsme jednička na sázkovém trhu v Česku, a tak si asi myslí, že si u nás přijdou na veliké peníze,“ míní přepadená.

Škodu pojišťovna
většinou uhradí

V některých pobočkách nejsou kamery, schází napojení na bezpečnostní pult policie. Toho využil i jeden z dosud neznámých pachatelů, který v zimě vyloupil pobočku sázkové kanceláře naproti kladenské knihovně. Podle svědků přiměl s pistolí v ruce návštěvníky herny odložit mobily na stůl a pak je zamkl na toaletě. Obsluha mu zatím dala do připravené tašky tržbu.
„Máme několik bezpečnostních prvků, jak se přepadením bránit, ale nebudeme je zveřejňovat, abychom lapkům nedali návod, jak se jim vyhnout,“ říká mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.
Pokud jde o kamery, podle Ježka většinou nepomohou. „Když policisté zloděje nedopadnou, pojišťovna nám většinou ukradené peníze uhradí. Když pachatele zadrží, vymáháme je samozřejmě na něm,“ vysvětluje Ježek.

Mluvčí: Trest je
přiměřený

Kolik lupičů stálo před kladenským soudem, nelze zjistit. Soudci totiž nerozlišují, zda jde o loupež v baru, herně, sázkové kanceláři nebo na benzinové stanici. „Soud nezaznamenává loupežná přepadení podle typu objektu. Obecně lze říct, že častým objektem této trestné činnosti jsou benzinové čerpací stanice, bary či herny,“ vysvětluje mluvčí soudu Ivo Poštolka.
V letošním roce bylo podle něj u kladenského soudu zatím podáno osm obžalob pro trestný čin loupeže, v loňském roce jich bylo celkem patnáct.
„Trestní zákon postihuje takovéto jednání trestem odnětí svobody od dvou do deseti let, v případě, že jde o čin spáchaný organizovanou skupinou či je jím způsobena těžká újma na zdraví nebo značná škoda, hrozí pachateli trest odnětí svobody na pět až dvanáct let. Rozpětí této sazby je dle mého názoru zcela dostatečné pro přiměřenou výměru trestu,“ dodává Poštolka.