Chtěli nové lodžie. Nebudou mít nic, ani fasádu

Panelák na Velké Dlážce v Přerově zůstává šeredný. Jeho nájemníci se nedokážou domluvit.

Čtyřicet let stojí na Velké Dlážce v Přerově šedivý panelový dům, který postavily pro své zaměstnance Přerovské strojírny. Někdejší přátelské vztahy sousedů z jednoho podniku ale vzaly za své. Dům s pěti vchody zažívá v posledních pěti letech vleklé spory. Lidé se nedokážou dohodnout, jak přední část paneláku opravit.

„Přeme se, jestli necháme závěsné balkony, nebo si pořídíme nové lodžie - a bez tohoto rozhodnutí nemůžeme bohužel dům nechat ani zateplit,“ řekl Zdeněk Látal z výboru domu. On sám, stejně jako většina z osmdesáti majitelů, by chtěl moderní lodžie. Ale aby je dům mohl mít, potřebuje stoprocentní souhlas všech. A ten nemá.

Jeden z nejošklivějších paneláků v okolí si vysloužil i zájem poslanců. Právě na ně se totiž obrátila majitelka jednoho z bytů Jana Matysová, které vadí, že kvůli několika revoltujícím sousedům vypadá dům ostudně. A připomíná, že nejde jen o pěkný vzhled, ale také o úniky tepla.

„Jediným řešením je změna zákona, proto žádám o pomoc poslance. Mělo by být přece ze zákona možné tak malé procento nájemníků přehlasovat. Pak stačí jediný zlomyslný člověk a my se nehneme z místa,“ myslí si Matysová. Ta už několik let obchází hrstku lidí v domě, aby jim vysvětlila, že lodžie panelák zhodnotí a byty dostanou příjemný prostor navíc. Zatím ale marně.

„Nechci dům zhodnocovat, nemám ho přece na prodej. Chápu, že je naší povinností ho udržovat v dobrém technickém stavu, ale nevidím důvod, proč ho vylepšovat lodžiemi. Chceme tady v klidu dožít, ne se v důchodě více zadlužit. Není to žádný náš vrtoch,“ tvrdí například Vlasta Hanáková.

Připravili se o miliony

Všichni nájemníci z prvního a posledního vchodu stoprocetně souhlasili s lodžiemi - a proto se rozhodli, že si je alespoň oni pořídí. Požádali město, aby jim odprodalo pozemek u přízemního bytu, na kterém bude lodžie stát. Jenže narazili. Tři lidé ze sousedství jim koupi pozemku znemožnili.

„Dům na Velké Dlážce 20 až 28 je na katastru vedený jako jeden objekt. Proto musí být jednotný názor ve všech pěti vchodech. Dokud nám tři lidé z prostředních vchodů nedají písemný souhlas s odkupem pozemku pod lodžiemi, nemůžeme ho dvěma krajním vchodům prodat,“ vysvětlil Miloslav Dohnal z právního odboru přerovského magistrátu. Podle něj naštvaným majitelům bytů nepomohou nějakou výjimkou ani zastupitelé.

„To je podle mne jasná sousedská zlomyslnost. Ty lidi by to vůbec nic nestálo, jen podpis. Ale chtějí nám dělat naschvály. Mají škodolibou radost, že nám znemožnili si naše vchody upravit. Mám majetek, který mi chátrá, protože člověk z vedlejšího vchodu nesouhlasí s tím, abych si ho opravila a zhodnotila? To je Kocourkov,“ zlobí se Matysová. Nájemníci se navíc neustálým čekáním připravili o dva miliony koruny. Přišli totiž kvůli průtahům o možnost získat úvěr za výhodnějších podmínek a dosáhnout na vyšší státní dotaci.

Přerovský poslanec Ladislav Mlčák souhlasí s tím, že je třeba změnou zákona stoprocentní souhlas nájemníků změnit. „Zvlášť teď, když v Přerově magistrát prodává další domy a je potřeba, aby si je lidé opravili. A pak stačí, aby byl proti jediný člověk a rekonstrukce se zasekne. Změna zákona je ale v půli cesty a do konce volebního období schválená nebude,“ dodal Mlčák.