Co dělá Zlínu největší ostudu? Pište návrhy

Zchátralá budova Jednoty na Jižních svazích, nádraží nebo snad tržiště Baťák? Začíná hlasování o největší ostudu Zlína.

Nejen díky unikátní architektuře dnes Zlín patří k vyhledávaným turistickým místům. Rodilí Zlíňané se však před návštěvníky musí za dost věcí stydět. Redakce Sedmičky připravila hlasování o největší ostudu města. Bude „vítězem“ některý z politiků, neoblíbených míst nebo zchátralých budov?

Seznam možných kandidátů je pestrý. Mnoho lidí nepochybně napadne třeba odpudivý železobetonový skelet Jednoty na Jižních svazích, budovu Družby či tržiště Baťák. Řadě lidí zase vadí okolí vlakového i autobusového nádraží. Obě jsou zastaralá, špinavá a plná bezdomovců. „Například v Uherském Hradišti mají novou centrálu autobusového nádraží a se Zlínem se to absolutně nedá srovnat,“ říká učitelka Petra Schovajsová.

Zlínští radní si špatný stav nádraží uvědomují. „Nádraží městu dobré jméno nedělá, ale snad přijde brzy zlepšení,“ věří náměstek primátorky Miroslav Šenkýř. Vlakové nádraží totiž už brzy čeká demolice a během dvou let na jeho místě vyroste nový moderní objekt s podchodem, třemi nástupišti a krytými perony.

Na přední místa ve zlínské hitparádě ostud rozhodně aspiruje také nedostavěné kongresové centrum, Riviéra v Malenovicích nebo třeba opilí bezdomovci potulující se po městě. „Nepoužil bych slovo ostuda, ale velkým nedostatkem Zlína je katastrofální dopravní spojení. Pokud člověk jede z Otrokovic v kolonách desítky minut, tak to v pořádku není. Není to jen můj názor, říká to kdekdo. Naši diváci mají se včasným příjezdem často potíže,“ nabízí další možnost ředitel Městského divadla Zlín Antonín Sobek.

Dopravu považuje za nevětší problém také primátorka Zlína Irena Ondrová. „Ta mě napadne jako první,“ uznává politička. Ředitel Liberálního institutu a ředitel známého atletického Memoriálu Josefa Odložila Miroslav Ševčík zase za ostudu svého rodného města považuje fakt, že Zlín nemá kvalitní areál pro atlety. „Zlín je jediné krajské město, kde dodnes není tartanová dráha. To je velká ostuda a škoda,“ poznamenává Ševčík.

Máte vlastní návrh na ostudu Zlína? Pište na redakcezlin@mf.cz. Do příštího čísla z nich vybereme desítku finalistů.