Co s telefonními budkami? New York z nich vybuduje obří bezdrátovou síť

Telefonní budka v newyorském Central Parku

Telefonní budka v newyorském Central Parku Zdroj: CC BY-ND 2.0: Jurgen Stemper // Bloemche

Tisíce vysloužilých telefonních budek v New Yorku dostanou novou funkci. Radnice města je chce osadit Wi-Fi vysílači, vznikne tak jedna z největších zdarma dostupných bezdrátových sítí v USA.

Radnice plán oznámila po dvou letech rozvažování, jak naložit se 7300 starými telefonními budkami. Kromě Wi-Fi hotspotu budky nabídkou i gratis telefonní spojení s operátory městských služeb a tísňové linky 911. Město ještě zvažuje další služby, které by vysloužilé telefonní budky mohly nabídnout. V úvahu připadají například dobíjecí stanice či informační dotykové obrazovky.

„Po léta jsme řešili otázku, co uděláme s telefonními budkami. Teď známe odpověď,“ uvedl starosta Bill de Blasio v oficiálním prohlášení. Návrh počítá s tím, že telefonní budky budou energeticky nezávislé.

Město loni vyhlásilo soutěž, do níž bylo přihlášeno 125 prototypů navrhujících další využití budek. Nyní radnice uspořádá další kolo, z ním má vzejít konkrétní podoba nových budek.

De Basio tvrdí, že nová služba si na sebe dokáže nepřímo vydělat. Volně dostupný internet podle něj přiláká malé podniky, technologické startupy a pomůže i obyvatelům, kteří si nemohou dovolit kvalitní internetové připojení. Navíc vytvoří pracovní místa pro údržbáře a reklama na telefonních budkách by měla přinést přímý zisk ve výši 17,5 milionu dolarů.

Budoucnost nepotřebných telefonních budek v minulosti řešil i Londýn. British Telecom je začal zachraňovat tím, že . Nová není ani samotná myšlenka bezdrátového internetu v telefonních budkách. Touto funkcí už několik let disponují některé budky v Německu.