Colliers: Počet volných kanceláří v Praze klesl

Počet neobsazených kanceláří v hlavním městě v polovině letošního roku klesl na 11,86 procenta, což byl pokles z téměř 14 procent v předchozím roce. V Praze je tak podle nejnovější zprávy Colliers International okolo 322 tisíc čtverečních metrů volných kancelářských ploch k pronájmu. „V první polovině roku 2011 majitelé a developeři pokračovali v poskytování pobídek jak existujícím, tak potenciálním zájemcům, úroveň pobídek vždy záležela na velikosti požadovaného prostoru, podmínkách pronájmu a také na tom, zda budova již byla dokončena nebo developer teprve hledal předpronájem,“ řekl Omar Sattar, výkonný ředitel Colliers International pro Českou republiku.

Míra nově obsazených prostor bude podle této realitní společnosti nadále stabilní a bude tvořit největší část všech kancelářských transakcí pro zbytek roku 2011, což je pozitivní trend. Prodloužení nájmů a realokace mají hrát důležitou, ale už menší roli. Celkové množství kanceláří v Praze přesahuje 2,7 milionu metrů čtverečních, kategorie A tvoří 68 procent a kategorie B 32 procent z celkového množství. V současnosti je zhruba 191 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor ve výstavbě, většina z toho v Praze 8 (37 %) a Praze 4 (32 %). Do konce roku 2011 je plánováno dokončení téměř 110 tisíc metrů čtverečních, z nichž 45 procent bylo již předem pronajato. S ohledem na poptávku úroveň veškerého pronájmu dosáhla během prvních šesti měsíců roku 2011 asi 173 tisíc metrů čtverečních, což bylo 78procentní zlepšení v porovnání s trhem v první polovině roku 2010 a 47procentní zlepšení v porovnání s druhou polovinou roku 2010. Celková míra pronájmů v první polovině roku 2011 byla řízena hlavně společnostmi z bankovního, pojišťovnického a investičního sektoru (28 %), následovanými IT sektorem (16 %) a profesními službami (14 %).

„Zatímco máme zkušenosti se zdravým a stabilním stupněm poptávky v první polovině 2011, myslíme si, že celková míra pronájmů za rok klesne těsně pod jeden milion čtverečních metrů pronajatých v roce 2010, protože neustále se snižující míra neobsazenosti spolu s nízkým stupněm spekulativní zástavby ústí v menší množství budov vhodných pro okamžité obsazení,“ dodal Sattar. Developeři podle něj nebudou s velkou pravděpodobností měnit svou současnou strategii pro zbytek roku 2011, která u většiny představuje dopronajmout volné prostory a nabízet projekty ušité na míru.