ČSOB: Více než desetina lidí má podpojištěný majetek

Pojištěného klienta může v případě poškození jeho majetku nemile překvapit vyplacená náhrada. Důvodem bývá tzv. podpojištění, kdy do původně uzavřené pojistky nejsou zahrnuty nově pořízená vybavení. „Na tento problém narazíme přibližně v 10 až 15 procentech případů. Lidé si sice majetek pojistí, ale nepamatují na to, že smlouvu je potřeba aktualizovat v návaznosti na to, jak hodnota majetku narůstá,“ uvedla ředitelka Odboru služeb klientům neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Iva Knapová.

Podpojištění zjednodušeně znamená, že pojistná částka, na kterou je ve smlouvě pojištěna nemovitost/majetek, je nižší než aktuální cena. Hodnota vybavení domácnosti totiž není konstantní, ale s pořízením nové televize, počítače či sedací soupravy tato hodnota vzroste, což by se mělo promítnout i do pojistné částky stanovené ve smlouvě. „Často se ale bohužel stává, že klienti pojišťoven opomíjejí pořízení nových věcí do seznamu pojištěného majetku zahrnout, čímž dochází k tzv. podpojištění. Hrozí pak, že při pojistné události nedostanou od pojišťovny plnou náhradu, ale plnění krácené ve stejném poměru, v jakém je pojistná částka k hodnotě pojištěného majetku,“ řekla Knapová.

Příkladem je případ klienta, který si domácnost pojistil před pěti lety. Do pojistky zahrnul všechny cenné věci, ale od té doby si pořídil celou řadu nového vybavení – sedací soupravu, televizi či nábytek do pracovny. Hodnota jeho majetku tím zásadně vzrostla. Zhruba polovina zařízení bytu byla nedávno zasažena požárem. Problém nastal v okamžiku, kdy zjistil, že od pojišťovny dostane náhradu vyčíslenou v návaznosti na hodnotu zařízení domácnosti stanovenou před pěti lety.

ČSOB Pojišťovna je univerzální pojišťovna, která nabízí široké spektrum životních i neživotních pojištění občanům, malým a středním podnikatelům i největším korporacím. V současné době spravuje téměř milion pojistných smluv. Měřeno předepsaným pojistným je aktuálně třetí největší pojišťovnou na domácím trhu. Tři čtvrtiny jejích akcií vlastní belgická pojišťovna KBC Verzekeringen NV z nadnárodní skupiny KBC, 25 % drží Československá obchodní banka.