ČSÚ: Tržní ceny nemovitostí stabilně mírně klesají

Ceny starších bytů a domů byly v České republice na svém vrcholu v roce 2008. Od roku 2009 tržní ceny starších i nových bytů a domů stabilně mírně klesají a tento trend bude pravděpodobně v nejbližším období dále pokračovat. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V mimopražských regionech se ceny staršího bydlení v posledním čtvrtletí 2011 meziročně snížily o 4,6 procenta. V Praze starší byty ve stejném období ve srovnání s předešlým rokem zlevnily o 3,2 procenta. Nové byty, které ČSÚ sleduje zatím pouze v Praze, se nejdráže prodávaly v prvním čtvrtletí 2009. Od té doby jejich ceny klesají stejně jako u starších bytů. „Podle velikosti sídla roste i cena nových bytů,“ řekl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

Podle statistiků právě metropole cenami nemovitostí velmi hýbe. „Jsou to extrémy – v centru Prahy je možné prodat čtvereční metr za 80 tisíc korun, zatímco na okrajích města nemusí prodejce dostat ani 30 000 Kč za metr čtvereční,“ přibližuje rozdíly Mrázek. Cenu nemovitostí velmi silně ovlivňuje trh práce. V oblastech, kde je nízká nezaměstnanost, se byty a rodinné domy prodávají za vyšší ceny, jako například v Praze, Brně nebo Hradci Králové. Naopak v Ústeckém a Karlovarském kraji jsou ceny nemovitostí ve srovnání s ostatními kraji nižší.