Čtyři výtvarnice obsadily ostrožský zámek

Společná výstava čtyř amatérských výtvarnic v galerii zámku v Uherském Ostrohu nabízí abstraktní obrazy i akty.

Jedna je asistentkou ředitele, druhá je na mateřské dovolené, třetí pracuje v sázkové kanceláři a čtvrtá je v invalidním důchodu. Renata Střelcová, Ludmila Chludová, Věra Vlachynská a Marie Húsková se každá věnují zcela jiné činnosti, přesto je kromě přátelství spojuje ještě něco – výtvarný talent. Dokazuje to výstava Variace na 4., jejíž vernisáž se uskuteční v galerii zámku v Uherském Ostrohu v pátek 6. srpna.

Obrazy pocházejí z posledních pěti let a na jejich podobu měly vliv i výtvarné kurzy. „Poznala jsem možnosti kresby, malby na sklo nebo lingrusty. A také jsem se setkala s lidmi, kteří makali, snažili se ze sebe vymáčknout podstatu své duše. Dalo mi to naději, že moje malování má smysl,“ vzpomíná Chludová na kurz vedený výtvarníkem Antonínem Machem.

Název výstavy má symbolizovat, že každá z autorek je individualita. V jednom výtvarném prostoru se tak střídají akty s krajinami, portréty s obrazy zvířat nebo abstrakcemi.

Výtvarnice své obrazy občas prodají, ale na zbohatnutí to rozhodně není. „Nestačí to na pokrytí režijních nákladů, ani na malířské potřeby. Navíc spoustu obrázků rozdáme přátelům,“ říká Húsková. A dodává, že hlavně chtějí svými díly předávat radost.

Pro Ludmilu Chludovou je malování chvílí oddechu při mateřských povinnostech. „Miminko ale vždy dokonale vystihne, kdy si zrovna vytáhnu barvy, přichystám paletu a začnu myslet v jiné dimenzi. Bez chápavého manžela a syna by to nešlo,“ oceňuje rodinné zázemí.

Výtvarnice se shodují, že sehnat místo pro vystavování je pro amatéry otázkou štěstí a také dobrých kontaktů. I tak už ale letos vystavovaly na hradě Buchlově a v Redutě v Uherském Hradišti. Ostrožský zámek je pro ně první galerijní prostor. Zájemci si tam mohou jejich obrazy prohlédnout do 27. srpna. Páteční vernisáž začíná v pět hodin odpoledne.