Cukrovka je výzvou pro technologické společnosti, bojovat proti ní chce i Apple

Apple Store

Apple Store Zdroj: CC BY-SA 3.0: Michael Movchin, WikimediaCommons

Apple
Apple
„Každý druhý den přibude dítě s cukrovkou,“ varuje odborník a upozorňuje na příznaky
nemoc
zdraví nemoc
9
Fotogalerie

Diabetes mellitus, neboli hovorově cukrovka, je chronické onemocnění, které po světě trápí stále rostoucí skupinu obyvatel. Cílem léčby diabetu je snaha o plnohodnotný život pacienta, což je při pravidelném měření glukózy v krvi a vpíchávání inzulínu složitý úkol. Vyřešit ho však chtějí přední technologické firmy, naposledy vyšel najevo záměr gigantu Apple, který pracuje na vlastním řešení pro diabetiky. 

Oddělené pracoviště Applu, které se právě medicínskými technologiemi zabývá, mělo vzniknout ještě za života zakladatele Stevea Jobse, který zemřel v roce 2011. Nedlouho předtím totiž Apple koupil zdravotnickou společnost Cor. Tato akvizice měla pomoci zkombinovat zařízení pro diabetiky s chytrými zařízeními, na které se zase specializuje Apple.

Podle dostupných informací, které z medicínské divize Applu unikly, se má program soustředit na vývoj senzorů, které dokážou dlouhodobě a nenásilně měřit hladinu cukru v krvi pacienta tak, aby ho zařízení co nejméně zatěžovalo. V průběhu minulého roku na tomto projektu pracovala asi třicítka zaměstnanců, mezitím však Apple dokázal získat desítku expertů na biomedicínu z předních světových společností. Celý tým má zároveň spolupracovat s divizí zabývající se dalším vývojem Apple Watch, tedy chytrých hodinek, k jejichž masovému rozšíření však nedošlo.

K měření hladiny cukru bez jakéhokoliv porušení kůže má zařízení Applu využívat optické senzory a zdroj světla. Ten kůži prosvítí a optické senzory tak nenásilně získají informace o stavu krve. Podle odborníků se jedná o jednu z největších výzev zdravotnictví, která by však mohla změnit život milionům pacientů.

Aktivní konkurence

Apple však není jedinou firmou, která se rozhodla prozkoumat toto pole působnosti - nová řešení hledá například také Samsung nebo mateřská společnost Googlu Alphabet. Bojují tak o pozici na trhu, jehož objem má v letošním roce dosáhnout 12 miliard dolarů, a to pouze na zařízení, která cukr v krvi monitorují. „Všechny velké společnosti chtějí dostat kontrolu hladiny cukru do chytrých telefonů,“ řekl pro agenturu Reuters John Smith, jeden z předních expertů zabývajících se měřením hladiny cukru. „Pokud tuto technologii udělají správně, rozhodně se to firmám vyplatí,“ dodal.

Také proto Alphabet před třemi lety oznámil vývoj chytrých kontaktních čoček, které by informace o pacientově stavu získávala z jeho slz. A ačkoliv je jejich testování na lidech a následná homologace pro běžné užívání daleko, zůstává boj s diabetem pro zdravotnickou divizi Alphabetu prioritou číslo jedna. Považuje totiž onemocnění především za informační problém – diabetik musí neustále zjišťovat hladinu cukru v krvi, počítat množství vpichovaného inzulinu, případně jídla, které hodlá sníst. V tom všem by nemocným mohly nové technologie pomoci.

Divize Google Life Sciences se tak už v minulosti spojila s farmaceutickým gigantem Sanofi, v průběhu loňského roku se Google rovněž spojil s koncernem GlaxoSmithKline. Společně investovali téměř tři čtvrtě miliardy dolarů do společnosti Galvani, který se zabývá využitím elektrických impulzů v biomedicíně.

Se svými řešeními však přicházejí také další, méně známé, společnosti, například Siren Care nebo PKvitality. U jejich zařízení se však očekává spíše využití z nutričních důvodů – medicínská certifikace podobných zařízení může být pro menší společnosti příliš složitá. I přesto mohou být zařízení důležitými pomocníky pro diabetiky například při sportu.

V České republice se s diabetem léčilo v roce 2015 celkem 858 tisíc osob. Jejich počet v průběhu let značně roste. Pět let předtím jich bylo lehce přes osm set tisíc a v roce 2006 méně než tři čtvrtě milionu.