Konopí v lékárnách nebude, lékový ústav opět nesehnal dodavatele

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli

Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli Zdroj: Reuters

Pěstírna lékařského konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
Pěstírna léčebného konopí v severním Izraeli
9
Fotogalerie

Státní ústav pro kontrolu léčiv opět nesehnal dodavatele léčebného konopí. Zakázku dnes zrušil. V lékárnách přitom konopí chybí už od února.

Jediného uchazeče, firmu Dag4home, ústav ze soutěže vyloučil kvůli nesplnění požadavků. Deník E15 to zjistil z dokumentace k veřejné zakázce.

Lidé, kteří se pěstováním léčebného konopí zabývají, tento vývoj očekávali. Tvrdí, že podmínky tendru byly příliš jednostranné a pro dodavatele nevýhodné. „Nikomu solidnímu se do takového tendru chtít nebude,“ odhadl Jaroslav Hána, předseda Meclovské zemědělské, která léčebné konopí pěstuje a ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou zkoumá.

„S tím, jak jsou nastavené podmínky, je to ekonomicky sebevražda,“ řekl před časem E15 zástupce dřívějšího dodavatele léčebného konopí Elkoplastu Ladislav Krajča.

Je to už druhá zakázka na léčebné konopí, kterou SÚKL musel zrušit. V té, kterou vyhlásil loni v listopadu, nesplnil podmínky ani jeden ze dvou uchazečů. Podle pacientského spolku pro léčbu konopím Kopac byly už tehdy podmínky soutěže neakceptovatelné a příliš komplikované.

Z otevření pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí společnosti Meclovská zemědělská:

Video placeholde
Z otevření pracoviště pro výzkum pěstování léčebného konopí společnosti Meclovská zemědělská • Meclovská zemědělská

Lékový ústav to nevzdává. „SÚKL však v nejbližších dnech znovu zveřejní zadávací dokumentaci a zahájí nové zadávací řízení,“ sdělila Hana Pavlíčková z lékového ústavu. 

Námitkám se SÚKL brání, že vychází z platné vyhlášky ministerstva zdravotnictví. „Účastník zadávacího řízení v současné době není schopen doložit zejména certifikát Správné výrobní praxe pro výrobce léčivých látek, což je zcela zásadní dokument, bez něhož by nemohl provádět například rozplňování konopí pro léčebné použití do jednotlivých balení,“ vysvětlila Pavlíčková.

Elkoplast vyhrál výběrové řízení na dodávku léčebného konopí v roce 2014 a měl dodat 40 kilogramů léčebného konopí. První dodávka proběhla v březnu 2016. Ta byla zároveň poslední.  Kvůli tomu, že nedodal přesně potřebný certifikát, převzal a zaplatil lékový ústav jen 11,2 kilogramů.  V průměru si loni chodilo do lékárny pro léčebné konopí dvacet pacientů měsíčně.

V minulosti se dováželo konopí z Nizozemska, bylo asi třikrát dražší než zboží od českého pěstitele. Za gram českého zaplatili pacienti kolem 100 korun, za gram nizozemského zhruba 300 korun. I dnes může někdo požádat o povolení k dovozu konopí ze zahraničí.

„To, že tento stát nemůže zařídit výrobu kvalitního konopí na vlastním území, považuji za tragické.  Je to typickým důkazem chaotické politiky a absence plánování v našem zdravotnictví,“ řekl před časem k výpadku neurolog Martin Jan Stránský, který byl jedním z lékařů, kteří mohli léčebné konopí předepisovat.

Lékaři předepisovali konopí například lidem s těžkými bolestmi, ti se museli vrátit k léčbě vysokými dávkami analgetik. Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři, ale výhradně na elektronický recept s omezením.