Děti začínají s fotbalem už ve školce

Ve třetím dílu seriálu Sport pro děti představuje Sedmička fotbalovou akademii Spartaku Sezimovo Ústí.

Kdo by si nepřál mít doma slavného fotbalistu, který ovládá balon jako Nedvěd nebo Rosický? Několik talentů možná vyrůstá ve fotbalové akademii ve Spartaku Sezimovo Ústí.

„S náborem dětí začínáme už ve školce. V rámci výuky je učíme hodinu týdně základní dovednosti a kolektivní hry s míčem,“ říká trenér Jiří Brabec. Pokud by měl o fotbal zájem kdokoliv starší, může se podle něj připojit ke svému ročníku. „Stačí mu k tomu pouze kopačky nebo sálová obuv, trenky a tričko,“ dodává.

Brzy zvládnou děti fotbalovou abecedu. „Hned od malička je učíme kopat oběma nohama. Nejprve musí umět hrát na všech postech. Teprve v žákovských kategoriích je začínáme rozdělovat na pozice,“ vysvětluje Brabec.

Fotbalový zápas odehrají už děti školního věku. V nejmladších přípravkách i žáci prvních tříd. „Příští rok hrají soutěže na menším hřišti a s méně hráči. Výsledky nebudeme nikam započítávat,“ prozradil Brabec novinky příští sezony.

Každý ročník malých fotbalistů vedou minimálně dva trenéři. Od listopadu do března trénují třikrát týdně hodinu a půl v tělocvičně. Každý čtvrtek se pod vedením cvičitelky věnují protahování a strečinku.

„Milan se mnou často koukal na fotbal,“ uvádí Karel Cerman ze Sezimova Ústí důvod, proč si jeho syn vybral právě tento sport. Byla prý i doba, kdy se mu moc nedařilo a chtěl skončit. „Ale trenér mu vysvětlil, že to byla jen chvilková záležitost, a zase dostal na fotbal chuť,“ vzpomíná otec. Milan se fotbalu věnuje třetím rokem. Zatím nemá jasno, kde bude nastupovat. „Chci dávat góly jako Baroš. Ale nevadilo by mi, kdybych byl obránce,“ tvrdí osmiletý žák druhé třídy.

INFORMACE KE KROUŽKU:

Cena – předškolní děti 500 Kč na čtvrt roku, od přípravky 300 Kč měsíčně

Kontakt - trenér přípravky Jiří Brabec 777 699 557, email - brabcak10@seznam.cz, web - www.spartak-mas.cz