Developerské firmy se poperou o centrálu Avastu

Avast

Avast Zdroj: ctk

Na pražském trhu se mezi majiteli nových kancelářských budov v tichosti rozhořívá bitva o sídlo české společnosti Avast Software, která se celosvětově proslavila antivirovými programy. Pro vyhladovělý kancelářský trh jde totiž o jedno z největších soust, která jsou k mání. Podle zdrojů deníku E15 z trhu může jít o pronájem víc než pěti tisíc metrů čtverečních.

Avast od roku 2009 sídlí v budově Trianon v Praze 4 u metra Budějovická. Mezitím ale firma výrazně vyrostla a tamní kanceláře už praskají ve švech. Nepomohlo ani to, že z původních 2600 metrů čtverečních se společnost v Trianonu rozšířila až na současných 3800 čtverečních metrů. „Jsme sice hodně efektivní firma – na každý milion uživatelů máme zhruba jednoho zaměstnance – ovšem další prostor je prostě nutný. Vždyť i místnost pro ping-pong musela být předělána na kancelář a bylo by hodně fajn mít ten,pinec‘ zpět,“ řekl deníku E15 marketingový ředitel Avastu Miloš Korenko.

Plán Avastu pro prostory v Trianonu počítal se 180 zaměstnanci, nyní tam pro firmu pracuje ovšem už 250 lidí. Rozhodnutí o tom, zda Avast opustí budovu vlastněnou od letošního března realitním fondem České spořitelny, dosud nepadlo. Stále je totiž ve hře scénář, že se v Trianonu ještě mohou uvolnit další prostory.

Jisté však je, že stavitelé kanceláří svedou o Avast tuhý boj. V posledním období se totiž v hlavním městě začalo znovu stavět spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. Jedním z takových projektů je komplex Quadrio na Národní třídě, který staví CPI miliardáře Radovana Vítka. Společnost tam láká jednoho zájemce, který poptává podobně velké prostory jako Avast, tedy výrazně více než pět tisíc metrů čtverečních, uvedl nedávno generální ředitel CPI Zdeněk Havelka. Informaci, že by to měl být Avast, však CPI nepotvrdila.

Volné prostory má k dispozici také skupina Penta v budovaném projektu Florentinum, nové kanceláře staví v centru Prahy Immofinanz, u Vítězného náměstí v Dejvicích vzniká budova The Blox firmy bpd development. A dalších nejméně 380 tisíc metrů čtverečních kanceláří je volných v již fungujících kancelářských centrech.

Avast jako dobře vydělávající firma

Avast podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2011 zvýšil zisk před zdaněním o 72 procent na 1,1 miliardy korun. Tržby stouply o více než polovinu na 1,55 miliardy. Výsledky řadí Avast mezi největší tuzemské firmy v oboru informačních technologií. Produkty české firmy, která vznikla na začátku devadesátých let, nyní globálně užívá přes 184 milionů počítačů a mobilních zařízení. Nabízí nekomerčním domácím uživatelům antivirovou ochranu zdarma, čímž si buduje cestu k platícím a firemním zákazníkům na celém světě.