Do knihkupectví nesmějí děti

Dětem do patnácti let bez doprovodu dospělé osoby vstup zakázán, hlásala ještě minulý týden nálepka na nákupním středisku v Mostě.

Most / Cedule, která se objevila na výloze knihkupectví Dobrovský v nákupním středisku Central v Mostě, budí mezi lidmi rozruch. Zakazuje totiž dětem do patnácti let vstup do knihkupectví. Poté, co se o ni začala zajímat i média, provozovatel ji raději sundal.

„Mám desetiletou dceru. Vypadá starší. Je slušná, proč by si nemohla sama koupit knížku, kterou potřebuje do školy?“ neskrývala rozhořčení Alena Krausová.

Na jej straně stojí řada dalších rodičů. Ale tuší, proč majitel Dobrovský přistoupil k takovému kroku. „Neměl by házet všechny do jednoho pytle,“ hodnotí situaci Krausová.

To, že děti nesmějí samy do prodejny s knihami, se nelíbí ani řediteli 11. základní školy v Mostě Svatopluku Matějkovi. „Na jednu stranu mě těší, že děti mají hlad po knížkách. Věřím, že cedulku na výlohu dal majitel Dobrovský ze zoufalství. Rozhodně tam nemá co dělat. Děti na základních školách dostávají knihy zdarma, ale potřebují pracovní sešity, které kupují v knihkupectví. Majitel prodejny s tak vznešeným příjmením Dobrovský by neměl mařit literární osvětu. V konečném důsledku tenhle krok odradí zákazníky a jemu se sníží obrat,“ myslí si Svatopluk Matějka.

Když děti kradou

Vlna vzdoru Mostečanů se šíří městem, ale před návštěvou redaktorky Sedmičky o ni dosud nevěděl ředitel obchodního centra Jiří Brichta. „O zákazu vstupu dětí do knihkupectví nevím. Nájemci si sami zodpovídají za své prostory. Já nikomu souhlas dávat nemusím,“ tvrdil Brichta.

Majitel knihkupectví Petr Dobrovský vysvětlil, že nálepka na výloze nezakazovala vstup všem dětem. „Prodavačky slušné děti z obchodu nevyhazují,“ hájil se Dobrovský.

K zákazu přistoupil z prostého důvodu. „Na kamerách máme natočené záznamy, jak děti kradou z regálů knížky. Ztráty jsou vysoké a nepostižitelné. Dětem do patnácti let nemůžete nic prokázat. Proto jsme i v jiných městech přistoupili k tomuto řešení,“ dodal podnikatel.

Názor stojí proti názoru. Lidé považují Dobrovského rozhodnutí za diskriminační. Podnikatel však brání svůj majetek. Před několika dny v knihkupectví provedla kontrolu Česká obchodní inspekce. „Zdokumentovali jsme situaci, ale závěr vám ještě nemůžeme sdělit,“ uvedl vedoucí odboru kontroly České obchodní inspekce v Ústí nad Labem Vladimír Bobok.

Ředitel tohoto inspektorátu Marek Novák připouští, že cedule by mohla v závěru šetření vyznít jako diskriminační. „Je předčasné dělat závěry. Pokud případ dáme ke správnímu řízení, může trvat půl roku nebo i rok, než budeme znát konečný verdikt,“ tvrdí Novák.

Těžké posuzování

Podle inspektorů je třeba pečlivě posoudit každý úhel pohledu. „To máte to samé se zákazy vjezdu kočárků do prodejen. Také je můžeme považovat za diskriminační,“ uvažuje nahlas Novák.